GUEST WRITER Alexandru Cristian, scriitor: Omagiu lui Madeleine Albright

0
639

Istoria lui Madeleine Albright este povestea desăvârșirii visului american. De origine cehă, evreică, doamna Albright a fost un model pentru diplomația americană. Al 64-lea secretar de stat al Statelor Unite ale Americii a fost un om puternic, un om care a înțeles rolul Americii în lume.

Madeleine Albright în mandatul său de ambasador al Statelor Unite ale Americii la Organizația Națiunilor Unite a fost un puternic susținător al valorilor fundamentale umane. A sprijinit democrația și drepturile omului. Din păcate mandatul său a fost reprezentat de conflictul din fosta Iugoslavie, conflict pe care a încercată să-l rezolve.

Ca Secretar de Stat Madeleine Albright ne-a lăsat o moștenire solidă, referitoare la valoarea democrației și la drepturile omului. Evenimentele care au marcat mandatul său au fost complexe și pline de însemnătate istorică.

Amintim aici, transferul suveranității asupra Hong Kong-ului din data de 1 iulie 1997, a aprobat Protocolul de la Kyoto din 1997, s-a întâlnit în anul 2000 cu Kim Jong Il liderul nord coreean. Tot în timpul mandatului său ambasadele americane din Kenya și Tanzania au fost bombardate.

Evenimente pe care Madeleine Albright le-a înfruntat, gestionat cu succes. După terminarea mandatului a fost foarte implicată în viața publică și a reprezentat un model pentru viitorii diplomați americani dar și pentru conștiința publică.

Madeleine Albright a fost unul dintre cei mai influenți secretari de stat din istoria americană și prima femeie care a ocupat această funcție între 23 ianuarie 1997- 20 ianuarie 2001.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.