Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Cum vedeți acești 25 de ani de parteneriat strategic?
Într-adevăr la data de 11 iulie 2022 se împlinesc 25 de ani de Parteneriat Strategic. Acesta reprezintă unul dintre cei trei piloni fundamentali ai politicii externe a țării noastre, alături de statutul de membru al Alianței Nord-Atlantice și al Uniunii Europene. Este un moment important în istoria țării noastre, reprezintă simbolul acceptării țării noastre în clubul țărilor democratice, o rupere de trecutul comunist.
Îmi dau seama că la 25 de ani de Parteneriat Strategic mulți compatrioți se așteptau la mai multe realizări, o dezvoltare economică, o dezvoltare socială și o o creștere a profilului țării noastre în lume. Trebuie să fim înțelegători, mici fricțiuni apar și în familii dar între două state cu interese si abordări diferite. Punctul nostru comun este dorința de independență și libertate. Poporul american a cunoscut poporul nostru încă din secolul al-XIX-lea. Primul contact între cele două națiuni a avut loc în anul 1843 când vasul Acofi/Acafi a intrat în rada portului Galați, după alte surse Brăila.
De ce nu avem vizele ridicate? Numeroși decidenți români au promis vizele ridicate?
Problema vizelor este un punct sensibil în relațiile diplomatice. Statul american are câteva proceduri exacte, și anume o rată de refuz la acordarea vizelor pentru intrarea în Statele Unite ale Americii de 3%, în acest moment are un procent de trei ori mai mare de refuz, în jur de 9%. De ce ? Pentru că anumiți oameni care depun pentru viză nu sunt sinceri. De la o simplă călătorie doresc în fapt și de fapt să rămână în Statele Unite ale Americii. Să trăiască acel American Dream…
În opinia mea și statul american trebuie să relaxeze condițiile pentru cetățenii noștri. Se pot găsi alternative rezonabile la vize, spre exemplu un Formular de Călătorie pe care omul îl poate completa cu 45 de zile înainte de plecarea sa în Statele Unite. Un formular online în care să introduci date esențiale despre tine și scopul călătoriei. Acest formular sa fie ca un acces de liberă intrare în Statele Unite ale Americii.

Cum vedeți evoluția Parteneriatului Strategic la 25 de ani?
Din punct de vedere istoric, geopolitic și geostrategic Parteneriatul Strategic și mecanismele sale sunt învechite. Trebuie reanalizat și readaptat provocărilor actuale. Parteneriatul Strategic la 25 de ani trebuie instrumentalizat și instituționalizat. O să fac o afirmație curajoasă, pe care am scris-o într-un eseu anul trecut, Parteneriatul trebuie să evolueze și să transforme într-un Tratat de Alianță bilateral.
Ce propunere neașteaptată? La ce Tratat vă gândiți mai exact?
Vă pot afirma cu dovezi multiple și recente Statele Unite ale Americii nu au avut un prieten mai devotat ca România în regiune. Este timpul ca această prietenie să fie răsplătită prin evoluția relațiilor bilaterale prin culminarea acestora, instrumentalizarea lor într-un Tratat de Alianță între România și Statele Unite ale Americii. Se pot găsi instrumente multiple și bilaterale de negociere dar și găsirea unor soluții de continuare a cooperării și colaborării. Voința națională este instrumentul esențial pentru ca acest lucru să se îndeplinească.
Un Tratat de Alianță axat pe componenta financiară, economică și socio-culturală, cu un fundament solid de securitate și apărare comună. Un Tratat bilateral cu parteneri egali dar și cu o soluție de tip win-win. Cred sincer că nu este o utopie și se poate realiza. Diaspora noastră valoroasă din Statele Unite ale Americii ne poate ajuta sunt oameni patrioți și extrem de atașați de România.
Ați putea creiona draft-ul unui asemenea Tratat?
De ce nu ? Elaborarea unui tratat se face după normele generale de drept internațional dar și după o negociere strictă a ambelor state. O negociere pe capitole separate dar și pe problematici diferite. O negociere ce poate lua forma unor comisii mixte. Elaborarea acestui Tratat necesită mecanisme de cooperare și dialog dar și un grup de lucru complex și compus din oameni extrem de bine informați și de bine pregătiți. În fapt există un mecanism mixt de implementare și monitorizare a Parteneriatului Strategic. Declarația comună privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii, semnată la 13 septembrie 2011, mai prevede crearea unui grup de lucru ( Task Force ) ce are ca sarcină să aprofundeze cooperarea în domenii precum cel economic, securitatea energetică, problema acordării vizelor dar și alte aspecte socio- economice.
În concluzie putem găsi mecanismele de negociere și dialog mai trebuie o voință politică unită dar și o dorință a guvernelor celor două state. Trebuie ca Potomacul și Dâmbovița să curgă în același sens al istoriei.