GUEST WRITER Alexandru Cristian, scriitor: Anul 2022 un punct de cotitură în relațiile româno-americane

0
441

Privind spre viitor

Anul care a trecut a fost marcat de evenimente ce s-au derulat în jurul continuării și acutizării provocărilor cauzate de pandemia noului coronavirus. Anul ce va urma va fi un an dificil și complex din punct de vedere geopolitic. Se anunță la orizont câteva provocări majore în planul scenei internaționale, criza din Ucraina și mișcările adiacente, situația Taiwan-ului, relația între Israel și Iran dar și o posibilă criză migraționistă. Peste toate acestea vom observa o contracție la nivel mondial a economiei datorată măsurilor de combatere a pandemiei.

În anul 2022 vom împlini 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, 11 iulie.  La un sfert de veac sper că Parteneriatul va evolua spre o aprofundare a relațiilor în domeniul securității și apărării dar și pe o consolidare în domeniul economic dar și social. De asemenea sunt sigur  că România va fi inclusă în Programul Visa Waiver iar cetățenii români vor putea călători fără viză în Statele Unite ale Americii.

Însă provocarea cea mai mare va fi reprezentată de apariția și consolidarea Cortinei de Oțel. O frontieră geopolitică și geostrategică de o majoră importanță pentru Statele Unite ale Americii și crucială pentru țara noastră. Realizarea acestei Cortine de Oțel va duce la întărirea poziției Statelor Unite ale Americii în zonă dar și la consolidarea geostrategică a țării noastre.

La 25 de ani de la apariția acestui format de relație bilaterală ce a evoluat excelent sper ca ambele țări vor împlini dezideratul final al acestui Parteneriat, o relație politico-diplomatică aprofundată marcată de apariția unui tratat de bilateral în domeniul economic, social, financiar dar și de securitate și apărare. Mă voi încumeta să afirm că posibilitatea apariției unui Tratat de Alianță între România și Statele Unite ale Americii nu este o utopie geopolitică și nici un vis de neîmplinit.

 Sper ca anul 2022 va fi un An Nou care va reuși să atenueze toate tensiunile și un an istoric pentru relațiile româno-americane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.