În istoria lumii popoarele au colaborat, cooperat și s-au înfruntat. Cărțile de istorie ne arată mecanismele intime prin care aceste lucruri s-au întâmplat. De ce două state au ajuns din etapa de colaborare în cea de conflict a fost o întrebare centrală a multor filosofi politici și geopoliticieni. Răspunsurile sunt multiple și variază de la resurse la dorința de putere și de influență.
Poporul român și cel american au fost întemeiate pe valori primordiale și inatacabile printre care enumerăm dorința de libertate și de a-și îndeplini destinul națiunii lor. Bineînțeles că istoria, geografia, factorii sociali și culturali au stat la baza unor evoluții diferite dar și în mare măsură asemănătoare. În fapt orice grup de oameni dorește să aibă o identitate care evoluează și se transformă în popor și apoi în stadiul ultim în națiune cu o conștiință istorică și meta-istorică.
Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii a fost un moment geopolitic care a marcat profund evoluția ambelor popoare dar și a Europei în ansamblu. Europa a fost legată mereu de Statele Unite ale Americii, Istoria ne stă mărturie. Schimbarea care s-a produs în acel moment a însemnat pentru poporul nostru mult și are un impact greu de cuantificat în prezent. Pentru poporul american a dorința de a fi prezenți într-o lume cunoscută doar din scrieri a dus la îmbrățișarea acestei idei în esență geopolitică.
Relațiile bilaterale vechi de 117 ani la acel moment ( 11 iulie 1997), în prezent vechi de 141 de ani au evoluat și au culminat în anul 1997. Prin apariția acestui Parteneriat țara noastră a fost așezată pe harta lumii democratice. O țară extrem de bine poziționată geografic și cu resurse importante dar și cu un dinamism social extrem de interesant.
Pentru ca acest Parteneriat să reziste și să evolueze spre instituționalizarea sa, prin semnarea unui tratat de alianță, pe care Istoria îl cere acesta trebuie să se bazeze pe câțiva piloni fundamentali. Am identificat trei piloni greu de măsurat și de evaluat dar care stau la baza oricărei relații interumane în general și a unor bune relații între state la nivel particular.
- Încrederea
- Loialitatea
- Cooperarea
Încrederea ca o primă definiție se referă la a-ți pune temei pe cinstea cuiva, a te bizui pe cineva, așa ne învață Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Trust în limba engleză înseamnă să crezi că cineva este bun și cinstit cu tine și nu îți face rău, cum ne arată Dicționarul Cambridge al limbii engleze. Ambele state trebuie să se bizuie pe ele și să aibă relații care să le aducă beneficii de ambele părți, ca scopul să se îndeplinească în mod unitar și să fie deplin realizabil. Noi trebuie să avem încredere în Statele Unite ale Americii, Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în noi. Fără încredere orice fel de relație între popoare și state se năruie. Încrederea este primul pas pentru a construi și consolida o legătură.
Loialitatea este definită ca existența sincerității într-o relație. A fi sincer și a spune ce crezi, simți și cunoști cu toată încrederea. Loyalty în limba engleză înseamnă a fi ferm în prietenia ta și a nu-ți schimba acest atribut în funcție de alte evenimente neprevăzute sau alte ingerințe în relația directă. Relația bilaterală trebuie să fie caracterizată și de loialitate care este un nivel înalt de prietenie și de încredere. Noi trebuie să fim loiali Statelor Unite și Statele Unite trebuie să ne fie loiale. Astfel putem depăși toate momentele împreună care variază în funcție de timpul istoric. Pandemia ne-a arătat o dovadă importantă de loialitate când ne-am sprijinit și ajutat reciproc.
Cooperarea înseamnă muncă în comun, lucrul în echipă ambele fundamentate pe aceleași valori și norme, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române. Cooperation în limba engleză înseamnă a acționa sau a lucra împreună pentru un scop comun sau să poți ajuta pe un cineva care îți cere acest lucru. Cooperarea trebuie să fie sinceră, onestă și să aibă la bază încrederea și loialitatea numai așa scopul va fi putea fi atins. În Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, cooperarea în domeniul securității naționale a fost excelentă, chiar la superlativ. Cooperarea trebuie continuată și în domeniul economic, cultural și științific.
Acești trei piloni trebuie să fie punctul de pornire al consolidării Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii pentru ca acesta să se aprofundeze, instituționalizeze și să se transforme într-un tratat de alianță între ambele state. De ce avem nevoie de acest Parteneriat și de ce avem nevoie de o alianță ? Istoria ne-a răspuns deja la aceste interogări nu poți supraviețui singur în această lume. Trebuie să te apropii de state care îți împărtășesc aceleași valori.
Țara noastră este sub cea mai mare umbrelă de securitate din istoria sa, trebuie să aibă încredere, să fie loială și să coopereze ca această călătorie geopolitică, geostrategică și istorică să continue. De asemenea Statele Unite ale Americii trebuie să fie alături de țara noastră în această călătorie.