GUEST WRITER Alexandru Cristian, scriitor: Brainy Power – reflecții despre viitorul puterii americane

0
664

Hegemonia are o definiție clară și verificată istoric. Hegemonul este un stat care conduce restul statelor prin mijloace implicite ale puterii politice, economice, militare și informaționale. Marele profesor Joseph S. Nye Jr. în cărțile sale a analizat puterea și a ajuns la concluzia că există două tipuri de putere clasică și una non clasică.

Soft power este tipul de putere clasică care semnifică puterea cu mijloace economice, culturale și informaționale de a influența decizia altui stat. Hard power este un alt tip de putere clasică în care instrumentul de putere principal este cel militar și tot ce decurge din acesta. În cartea sa Viitorul Puterii ( The Future of Power), Joseph S. Nye Jr. a descris o putere non-clasică și de mare actualitate puterea smart, Smart Power. Puterea de tip nou este o putere în care elemente ale puterii soft și hard se împletesc pentru ca un stat să-și atingă un scop, un țel și să-și impună voința.

Statele Unite ale Americii, actualul hegemon al lumii uni-multipolare, și-a etalat cele trei tipuri de putere în varii contexte și împrejurări. Combinând aceste elemente au reușit să-și mențină hegemonia și în secolul în care trăim.

În lumea plină de incertitudine și de disruptivitate în care trăim se naște un nou tip de putere care folosește la maxim resursa intelectuală și științifică. Dacă puterea soft a Statelor Unite este reprezentată de economia și cultura sa, iar puterea hard de forța militară conjugată la nivel aerian, terestru și maritim, puterea isteață  ( Brainy Power) este un tip de putere care s-a bazat pe brain gain, câștigarea de creiere pentru dezvoltarea unor noi instrumente de putere.

În bătălia uriașă pentru hegemonia lumii între Statele Unite ale Americii și Republica Populară Chineză s-a insinuat un nou tip de putere și capabilitate, puterea de inova și de a tehnologiza și capabilitatea de a căștiga noi domenii ce țin de visul omenirii de milenii, spațiul.

Republica Populară Chineză  se apropie de Uniunea Europeană prin acorduri cadru comerciale și economice, iar blocul comercial format împreună cu Asean-ul sau Tratatul comercial al Pacificului de Sud este o încercare a Chinei de rebalansare economică pe Marea Tablă de Șah a lumii.

Statele Unite ale Americii pentru a stopa formarea acestor acorduri comerciale și economice își vor concentra instrumentele de putere și resursele pe cucerirea spațiului și stăpânirea liniei Kármán ceea ce va reprezenta stăpânirea atmosferei și a exosferei. Astfel Statele Unite ale Americii în următorii ani vor ținti hegemonia spațială prin instrumentul militar al Forței Spațiale a Statelor Unite      ( United States Space Force). O nouă structură de forțe armate în Departamentul Apărării care va conlucra cu toate instituțiile americane pentru a atinge țelul și anume hegemonia spațială.

Sursa :  https://media.defense.gov/2020/Jul/22/2002461708/-1/-1/0/200722-F-GO452-0001.JPG

Odată atinsă această stăpânire a spațiului Statele Unite ale Americii vor deveni o putere Brainy ( Brainy Power ) o putere isteață care va reuși să evite un conflict direct cu Republica Populară Chineză și va rămâne hegemon total al Terrei. Desigur că acest scop este atins într-un timp îndelungat și plin de încercări dar este posibil să asistăm la o “ nouă doctrină Monroe a spațiului” , o doctrină brainy care va mixa elemente soft și hard de putere. Puterea smart americană s-a transformat în putere brainy care va combina toate elementele și va atinge scopul final, menținerea hegemoniei la nivelul Terrei, una politică, economică și militară.

Spațiul are resurse greu de prezis și care așteaptă să fie descoperite iar instalarea de baze permanente pe Lună în următorii va reprezenta un uriaș avantaj strategic în bătălia cu Republica Populară Chineză. Capacități militare și termonucleare spațiale vor putea fi greu combătute cu mijloacele militare aflate la nivelul atmosferei Terrei.

Statele Unite ale Americii se transformă într- o putere isteață                  ( Brainy Power ) și va oferi un răspuns competitorilor săi prin această nouă sursă de putere neexploatată. Știm bine că în orice strategie startul este cel mai important, cine inovează primul câștigă bătălia cu adversarul. Desigur că toți competitorii Americii nu vor sta și vor încerca și ei să inoveze și să atingă acest avantaj strategic. Cert este că Statele Unite au mutat primele pe viitoarea Tablă de Șah spațială care se va dovedi extrem de dinamică în următoarele decenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.