INTERVIO cu Marian Ion Marin, candidatul Pro România la primăria orașului Bușteni, cod candidat CMF21200010

0
1930

Am avut recent plăcerea de a sta de vorbă cu domnul Marian Ion Marin, candidatul Partidului Pro România la primăria orașului Bușteni. Am aflat despre el că are 41 de ani, că provine din mediul privat manageriind o mică afacere în domeniul turismului, că este căsătorit și are un copil.
Pentru că aceste lucruri nu te califică neapărat pentru funcția de edil, am dorit să aflăm mai multe despre planurile sale legate de comunitate.

Voi începe cu o întrebare ciudată, domnule Marin: credeți în Covid?

Marian Ion Marin: Cred că orice om cu rațiune de pe această planetă își dă seama că virusul nu este o născocire. Nu existența virusului ar trebui să ne preocupe, ci măsurile luate de autorități pentru a-l proteja pe fiecare cetățean în parte și societatea în ansamblu. Ori, aici cred că în România s-au comis erori grave, ba chiar niște abuzuri constituționale. Administrația nu a reușit să protejeze categoriile vulnerabile, a iritat majoritatea asimptomatică și a creat premisele unui dezastru economic pentru 2021. Dar e doar o părere personală.

Ce v-a determinat să candidați și de ce Pro România?

Marian Ion Marin: Am încercat mereu în viață să fac lucrurile astfel încât cei din jurul meu să fie fericiți. Sau măcar mulțumiți. Acesta e principiul de bază al afacerii pe care o gestionez, o afacere mai degrabă mica, de familie. Gândesc că oamenii fac sacrificii de-a lungul anului pentru a-și permite câteva zile de odihnă. Ori, în acele zile, omul trebuie să fie deconectat de la tot stresul vieții cotidiene și să savureze fiecare moment. În tot ce întreprind, acesta e obiectivul principal: satisfacția deplină a omului care îți trece pragul. Nu a trecut mult până când un prieten mi-a sugerat că asta trebuie să facă și un primar.

De ce Pro România? Pentru că în Bușteni reprezintă alternativă firească la cele două mari grupări politice care au primit nenumărate șanse de-a lungul vremii, dar au ratat de fiecare dată.

Deci sunteți un antreprenor cu vederi de stânga, admirator al lui Victor Ponta?

Marian Ion Marin: Stânga și dreapta în România sunt două concepte extrem de discutabile. Pentru mediul privat, în opinia mea, guvernele așa-zise de “stânga” au inițiat programe cu valențe mai liberale decât…”dreapta” propriu-zisă. Poate este o consecință a anilor îndelungați de regim comunist care a ucis inițiativa privată și a întârziat prin efecte constituirea unei elite economice serioase în România după 1989. Cred că sunt mai multi bugetari în zona PNL și de multe ori deciziile lor par de-a dreptul… socialiste! Mă împac cu ideea că sunt un conservator moderat, deschis la idei progresiste, atâta vreme cât acestea nu ating aspecte radicale. Cât despre Victor Ponta, fără să am o relație personală, consider că este politicianul care în acest moment are un scor foarte bun la diferența dintre suma calităților și cea a defectelor, că are o logică impecabilă în decizii și în discursul politic, cred că a fost nedreptățit masiv de un sistem de guvernare despre care aflăm zi de zi că a ascuns nenumărate mizerii și că deși este încă foarte tânăr, a atins un nivel de maturitate politică ce va aduce beneficii românilor în viitor.

Candidați la Bușteni, în ceea ce multă lume spune că este fieful lui Emanoil Savin, un personaj politic controversat, cu perioade de traseism politic și oscilații stânga-dreapta? Cum va fi confruntarea?

Marian Ion Marin: Nu Emanoil Savin candidează din partea PSD, dar cu siguranță aveți dreptate când spuneți că Savin este o persoană influentă în Prahova și în Bușteni. Nu vreau să comentez controversele
legate de el pentru că îmi propun să nu judec oamenii, atât cât este posibil să faci asta. Traseismul politic, așa cum îl vedem în aceste zile este o chestiune legală, dar profund imorală. Societatea civilă ar trebui să sancționeze foarte serios asta. Mai ales la cei care sunt votați pe liste. Revenind la Emanoil Savin și la PSD, ei avut nenumărate șanse și poate mult credit din partea cetățenilor din Bușteni pentru a le aduce prosperitate. Alegerile sunt un nou examen. Treaba mea este să atrag atenția asupra lucrurilor care nu funcționează, dar să ofer și propriile mele soluții pentru a le corecta. Altfel, doar să critici pentru a semăna ură… nu este o cale de urmat. Obiectivul meu este Bunăstarea celor din Bușteni, fie că sunt pesediști, peneliști sau orice altceva. Am ajuns să consumăm atât de multă energie pentru a ne dușmăni, încât nu ne mai rămâne pentru a construi.

Marian Ion Marin – candidatul Pro România la primăria orașului Bușteni, cod candidat CMF21200010

Ce conține programul lui Marion… scuze! Lui Marian Ion Marin pentru a determina cetățenii din Bușteni să îl voteze pe el și nu pe altcineva?

Marian Ion Marin: Îmi place Marion! Păcat că nu m-am gândit înainte de campanie! Orice proiect de dezvoltare trebuie să pornească de la identificarea problemelor unei comunități. În Bușteni,o categorie de probleme este generată de lipsa unei infrastructuri rutiere pentru că autostrada Ploiești – Brașov rămâne o himeră și lipsa unei infrastructuri serioase pentru practicarea sporturilor de iarnă. Direct și indirect este afectată și calitatea actului turistic. Impactul este imens: oamenii vor alege Bulgaria sau Austria pentru că nu vei sta două ore să faci 2 km la intrare în Comarnic, pentru a te bucura de maxim 30km de pârtie cât are toată Valea Prahovei. Nu zic de Alpi, dar nu mai departe de Bulgaria, Bansko are aproape 100 de km iar la Borovets au peste 60. Iar zonele sunt în permanentă dezvoltare. De ce nu avem așa ceva? Măcar la nivel de Bulgaria? Poate și traseismul de care vorbeam mai devreme e de vină. Dar și faptul că, așa cum spuneam, pierdem mult timp să criticăm ce nu ne place la alții în loc să facem noi ceva.

Sunteți și dvs critic acum!

Marian Ion Marin: Sunt! În primul rând cu mine. De asta și folosesc persoana întâi.

Doar astea sunt cauzele?

Marian Ion Marin: Evident că nu. Dar ele au generat o stare de spirit. O delăsare națională și o resemnare. Că atât se poate în România. Iar contextul a fost speculat din păcate de mulți politicieni ajunși în zone de decizie exclusiv în interes propriu.

Ce veți schimba dvs?

Marian Ion Marin: Din afară, știu că primăria se confruntă cu zece probleme majore. După o lună de mandat voi constata probabil că sunt o sută. Ce poți face atunci? Parafrazând un celebru comandant al US Navy Seals, prima condiție este… să mergi la serviciu. În acest moment, administrația este de cele mai multe ori arogantă, iar oamenii se tem sau au lehamite să interacționeze cu ea. De prea multe ori, funcționarii publici te ceartă când le adresezi vreo întrebare, sau te tratează cu o aroganță agresivă, de parcă obiectivul tău în viață este să deranjezi. Asta pot schimba. Prin exemplul personal. Mi-am propus și am promis că voi renunța la concediul de odihnă pe durata mandatului.

Cum?

Marian Ion Marin: Da. Nu e mare lucru. Până la urmă, de asta candidez: să ajut oamenii și să aduc plus valoare comunității din care fac și eu parte.

Frumoase vorbe!

Marian Ion Marin: Vor fi și fapte. Concret, vom digitaliza la maximum serviciile primăriei. Mai ales pe cele care au caracter de periodicitate sau de predictibilitate: plata taxelor locale, obținerea de certificate fiscale sau adeverințe. Și așa mai departe. Primăria va institui un serviciu mobil de asistență pentru persoanele care din motive sociale sau medicale nu pot accesa serviciile primăriei. Pe scurt, angajați ai primăriei se vor deplasa, cu programare sau notificare și vor oferi asistență celor care din diferite motive nu pot accesa aceste servicii. Digitalizarea unei comunități reduse, de tip Bușteni, nu ar trebui să fie totuși o misiune imposibilă.

Până la urmă, asta e normalitate.

Marian Ion Marin: Da. Așa cred și eu. Visul meu este însă un domeniu de schi foarte competitiv. De nivel european. Demararea unui astfel de proiect, strategic până la urmă, ar fi probabil o realizare imensă. Nu doar pentru Bușteni, ci pentru România. Atât domeniul schiabil cât și autostrada Ploiești – Brașov ar fi niște investiții care, oricât ar fi de mari, se vor amortiza fără probleme. Dincolo de asta, eu îmi doresc un standard de calitate pentru Bușteni. Pare fantezist, dar visez ca Bușteni să devină pentru turismul din România ce este Mercedes pentru industria auto sau Rolex pentru ceasornicari.

Până acolo, totuși, sunt multe altele de făcut.

Marian Ion Marin: Vă contrazic! Nu îmi propun să startez un singur proiect pentru Bușteni! Nu aș vrea că în mandatul meu să rezolv doar problema medicală din Bușteni, adică să mai aducem trei sau patru specializări în Bușteni. Nu îmi propun să reabilitez doar rețeaua de apă și să inaugurez o stație de tratare a apei. Dorim să finanțăm prin primărie programe de After school, de cercuri școlare și de evaluare a abilităților și aptitudinilor copiilor. Dorim să derulăm programe destinate bătrânilor sau programe în care pensionari încă activi să joace un rol de prim plan. Nu în ultimul rând, îmi doresc să introduc un spirit hi-tech în zonele publice sau turistice.

În plan cultural?

Marian Ion Marin: Oh, da. Îmi doresc o sală de spectacole unde o dată pe săptămână să se joace o piesa de teatru sau să aibă loc un concert. Unde copiii sub 16 ani să aibă intrarea gratuită. Dar și mai mult, îmi doresc să putem finanța tabere de creație, de pictură, sculptură, literatură astfel încât o parte dintre operele de arta produse la Bușteni să poată intra patrimoniul cultural al orașului. Sună foarte frumos.

De unde veți avea bani pentru toate aceste idei îndrăznețe?

Marian Ion Marin: Pe scurt, dintr-un management inteligent și cu bun simț. Bugetul local nu este suficient, dar asta e valabil în multe cazuri. Proiectele pe care vi le-am prezentat foarte pe scurt se înscriu în lista celor care pot obține finanțare în noul exercitiu bugetar al UE. În acest sens, sunt convins ca doamna Corina Crețu ne va oferi tot sprijinul atunci când vom avea nevoie. Apoi, Primăria poate crea anumite facilități fiscale pentru a atrage investiții mari în tehnologii Smart City sau Smart Turism. Nu resping nici ideea de donații, sponsorizări sau împrumuturi bancare, dacă va fi cazul și vor fi întrunite condițiile legale. Eu cred că sunt bani în piață. Tine doar de ideile noastre și de buna noastră credință să îi obținem.

Vă mulțumesc și vă țin pumnii!

Marian Ion Marin: Și eu vă mulțumesc și vă invit la Bușteni pentru a fi martorii a ceea ce mie îmi place să numesc “miracolul de lângă Bucegi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.