Intervio cu Tom Hambrett, Group General Counsel REVOLUT: “Cred că în curând vom avea legislație fintech și avocați specializați în acest domeniu”

0
849

Spune-mi câte ceva despre planurile Revolut pentru România.

La începutul acestui an, Revolut a depășit pragul de 1 milion de utilizatori în România, care este în prezent a treia cea mai mare piață pentru noi, după Marea Britanie și Franța. România este așadar o piață deosebit de importantă pentru Revolut și ne luăm angajamentul să continuăm să îmbunătățim serviciile oferite, precum și să diversificăm portofoliul existent, oferind în același timp o soluție financiară semnificativ mai bună, care rezolvă probleme reale pentru utilizatorii noștri.

În ce fel s-a pregătit Revolut pentru Brexit? Urmăriți să diminuați posibilele urmări negative ale Brexit prin obținerea de licențe în UE?

Pentru moment, nu se schimbă nimic deoarece va exista o perioadă de tranziție, iar acordul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană privind această tranziție prevede ca furnizorii de servicii financiare să funcționeze ca și până acum până la finalul lui 2020. Astfel, prin pașaportarea licenței pentru bani electronici pe care o deținem în Marea Britanie în tot Spațiul Economic European, le putem furniza în continuare servicii utilizatorilor noștri.

Mai mult decât atât, Revolut a luat proactiv măsuri pentru a proteja conturile utilizatorilor și pentru a minimiza eventualele perturbări în cazul unui Brexit fără acord. Anul trecut am început să transferăm conturile unor utilizatori din afara Marii Britanii către licența de bani electronici pe care o deținem în Uniunea Europeană, în Lituania. Deoarece licența din Uniunea Europeană nu acceptă permisul de conducere pentru înregistrarea în aplicație, unor utilizatori li s-a solicitat să încarce în aplicație un alt tip de document – carte de identitate, pașaport sau permis de ședere. Până la momentul de față, toți utilizatorii care se înregistraseră în aplicație utilizând permisul de conducere și în cazul cărora era nevoie de înregistrarea altui document au fost contactați și sfătuiți să facă acest lucru. Am luat toate măsurile pentru a ne asigura că utilizatorii și modul în care folosesc aplicația nu vor fi afectați de un eventual Brexit fără acord.

Plănuiți să obțineți o licență bancară prin intermediul Băncii Naționale a României?

Pentru moment nu.

Ce înseamnă să fii avocat la Revolut?

Revolut este o companie cu o creștere și o misiune incredibile. Atunci când angajăm, căutăm un fel de superstaruri în domeniul legal, cu o experiență impresionantă în servicii financiare și în special în zone precum plăți,  investiții, tranzacționare, sau creditare. Îi apreciem pe cei care sunt atenți la detalii, hiper logici, orientați către procese și cu abilități analitice. Căutăm consultanți care pot scala un business aflat într-o continuă creștere. Cei care conduc dezvoltarea unui produs  la Revolut nu au timp să citească pagini întregi de jargon legal pe care doar avocații îl pot înțelege. Aceștia au nevoie de răspunsuri succinte, dar cuprinzătoare, cu privire la nelămuririle lor de ordin legal.

În momentul de față conduc o echipă de 35 de avocați și absolut toți învățăm mereu și ne dorim întotdeauna să ne dezvoltăm mai mult. Suntem ceea ce Bryan Johnson (fondatorul Braintree) numea “future literate”. Mai precis, punem în practică ceea ce am învățat pentru a fi cu un pas înaintea trendurilor sau a le iniția. În plus, ne susținem reciproc foarte mult și ne ajutăm unii pe alții să creștem, să ne dezvoltăm cunoștințele și abilitățile. Exact aceste trăsături ne dorim să le găsim și la candidații noștri.

Ce este în neregulă cu practicile bancare tradiționale?

Băncile tradiționale trebuie să se digitalizeze mai mult pentru a ține pasul cu vremurile în care trăim. Utilizatorii sunt nemulțumiți de birocrație, proceduri greoaie și comisioane ascunse. Își doresc servicii și produse financiare simple, mai puțin timp pierdut pe proceduri birocratice și costuri cât mai scăzute cu putință. Acestea sunt și motivele pentru care mulți preferă serviciile pe care le oferim noi. Cu Revolut, utilizatorii își pot deschide conturi curente în 33 de monede în doar câteva minute, pot ține evidența cheltuielilor, stabili bugete, strânge bani cu pușculițele digitale Vaults și pot avea acces la platforma noastră de tranzacționare de acțiuni fără comisioane Și toate acestea fără costuri ascunse.

Ce proceduri împotriva spălării banilor folosește Revolut??

Revolut deține o suită sofisticată de sisteme de detectare a criminalității financiare, inclusiv de monitorizare a tranzacțiilor și de verificare riguroasă a utilizatorilor cu scopul prevenirii spălării de bani. Atunci când avem suspiciuni cu privire la potențiale activități ilegale, raportăm întotdeauna situația către autoritățile specializate.

Ce măsuri ia Revolut astfel încât cardurile/conturile sale să nu alimenteze economia gri?

Cardurile/conturile Revolut nu alimentează economia gri. Monitorizăm și raportăm în permanență tranzacțiile suspicioase, iar un algoritm de machine learning de sine stătător anunță tiparele suspicioase privind viteza cu care se mișcă banii. Aceste măsuri sunt augmentate de tehnologii inovatoare cum ar fi verificarea și compararea selfie-urilor clienților noi cu cele deținute într-o bază de date ce include cazuri confirmate de fraudă. Sistemul nostru de combatere a spălării banilor agregă scoruri de risc pentru fiecare tranzacție, iar atunci când un utilizator depășește un prag de risc înalt, îi solicităm documente care să justifice acele tranzacții. Acestea pot fi extrase de cont bancar, fluturași de salariu, formulare care atestă plata unor taxe și impozite etc.

Cum se diferențiază serviciul vostru de N26, Monzo etc.?

Revolut oferă cea mai vastă varietate de funcționalități de pe piață. Utilizatorii pot deschide conturi curente în 33 de monede și 5 criptomonede, pot plăti oriunde în lume în peste 150 de monede la un schimb valutar excelent, pot stabili bugete și ține evidența cheltuielilor. Utilizatorii Premium și Metal au o plajă mai mare de beneficii: asigurare medicală internațională, asigurare pentru telefon, acces gratuit în lounge-urile din aeroport, acces la platforma de tranzacționare unde pot cumpăra și vinde acțiuni la peste 300 de companii listate la New York Stock Exchange și NASDAQ și chiar serviciu de concierge. Mai mult, oferim măsuri de siguranță fără precedent: utilizatorii pot bloca și debloca direct din aplicație retragerile de numerar, plățile online, swipe și contactless; pot activa funcționalitatea de geo-localizare astfel încât cardul să poată fi folosit doar în proximitatea telefonului, iar banii lor să fie mereu în siguranță. Toate acestea fac ca Revolut să fie unul dintre cele mai sigure carduri de pe piață, în momentul de față.

Folosesc oamenii Revolut pe post de cont principal?

Ne bucurăm să vedem că un număr tot mai mare de utilizatori folosește Revolut zilnic. Cu toate acestea, Revolut nu este o bancă și nici nu oferă un cont bancar. Dar suntem hotărâți să ne extindem gama de produse și servicii, astfel încât să le permitem clienților să folosească Revolut drept cont principal.

Cum vezi implicarea avocaților în efectuarea de tranzacții internaționale folosind criptomonede?

Cred că avocații trebuie să vină cu moduri noi și creative de a aplica legislația existentă pentru a sprijini produse noi și inovatoare precum criptomonedele. Este nevoie ca avocații să se adapteze, să gândească și să aplice legile tradiționale într-un mod creativ și corect în contextul noilor produse financiare. Mai cred însă și  că acesta este un cadru interesant care să influențeze legile, precum și o oportunitate pentru profesioniștii din domeniu de a include criptomonedele în serviciile lor. Și cine știe? S-ar putea ca în curând să vedem firme de avocatură sau avocați plătiți în criptomonede pentru serviciile acordate.

Crezi că în viitor vom avea o legislație fintech și avocați specializați în acest domeniu?

Date fiind succesul și dezvoltarea rapidă a fintech-urilor, da, cred că în curând vom avea legislație fintech și avocați specializați în acest domeniu.

În contextul celei de a patra Revoluții Industriale, cum vezi viitorul profesiei de avocat?

Cred, așa cum am spus deja, că avocații trebuie să se adapteze și cred că este imperios necesar să se schimbe. Cred că vom ajunge să externalizăm munca de valoare scăzută și cea care poate fi automatizată, iar avocații vor deveni mai degrabă consultanți de business.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.