Conferința “Building security awarness: the strategic approach”

0
968

Desfășurată pe parcursul unei întregi zile, conferința „Building security awarness: the strategic approach” a adus în același loc personalități din domenii diferite (de afaceri, universitar, armată, diplomație, servicii de intelligence), dar care aveau ca numitor comun o temă de actualitate: securitatea. Fie ea de stat, geopolitică, geostrategică, economică, cyber, a informațiilor sau a datelor cu caracter personal, securitatea ne preocupă pe toți, fără însă să putem avea asupra ei o abordare exhaustivă.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Strategii Aplicate și Bursa Româna de Afaceri în parteneriat cu Universitatea Titu Maiorescu, fiind spijinită de Elite Romania, Corporate Intelligence Agency, Asymmetric Warfare Intelligence for Complex Operations Ltd si Romanian High IQ Society. Moderatorul evenimentului a fost Andrei Stoian, realizator și moderator al emisiunii Sfere de Interes difuzată de postul TV Canal 33.

Conferința a fost deschisă de prezentarea ambasadorului Ștefan GLĂVAN, care a abordat tema amenințărilor externe care justifică activitatea contraspionajului în România. Într-o măsură consistentă, prezentările speaker-ilor au conexat serviciile de intelligence cu securitatea. Fără a avea o prezentare rigidă și aducând exemple din vasta sa experiență, fostul ambasador a vorbit despre amenințările asimetrice într-o lume care se supune legii ostilității, mai degrabă decât a ordinii și securității. Trăim într-un secol marcat de traume, amenințări, trafic de arme, droguri, persoane, terorism, care pun în dilemă în permanență securitatea noastră. Consideră că eliminarea spiritualității, i.e a eticii din relațiile internaționale duce către instabilitate.

Prezentarea fostului ministru de externe, Adrian SEVERIN, a semănat cu un act paideic, care îndemna la reflecție, la o viziune și o filosofie de gândire a securității, luată atât ca un concept în sine, cât și în antagonie cu insecuritatea guvernată de haos. Cuvântul, care a statuat lumea când a fost rostit de Dumnezeu, se întoarce acum împotriva noastră pentru că omul a făcut din el un cuvânt distructiv. Gândurile noastre vor produce revolta realului împotriva virtualului, astfel încât fostul ministru consideră că ar trebui introdus cuvântul în tratatele de neproliferare. Armele clasice de distrugere în masă nu sunt folosite decât sporadic, în schimb noua generație de arme, comunicarea electronică, este abundent uzitată prin proliferarea cuvântului-minciună.

Generalul Adrian STROEA a ținut să puncteze diferența dintre „securitatea națională” vs „ apărarea națională” cu precizarea că cea din urmă este o componentă sine qua non a primeia.

Dorel CĂPRAR, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și securitate națională din cadrul Camerei Deputaților, ne-a reamintit că Rusia este un vecin incomod, care vrea să cucerească redute geostrategice și amenință constant securitatea națională prin atacuri cibernetice, încălcarea acordurilor aeriene, în special la Marea Neagră. Parteneriatul strategic este pentru România o sursă de securitate, însă el nu trebuie să excludă o negociere la sânge pentru binele țării. Militează pentru o contribuție activă a României la securitatea regională prin sprijin acordat partenerilor NATO.

De la securitatea națională la securitatea datelor cu caracter personal s-a făcut trecerea prin prezentarea lui Vasile CĂMĂRĂȘAN, care a subliniat importanța acestora întrucât reprezintă valori individuale, bunuri pe care le folosim pentru performanța în domeniul nostru de activitate. Posibilitatea că ele să fie devoalate sau folosite abuziv conduce la o strategie de gestionare a riscului. Gheorghe BĂLOI, fost cadru în structurile de securitate națională, a făcut o trecere în revistă a activității de culegere de informații și forme de acoperire.

Din zona privată, dar cu experiență în domeniul crimei organizate fostul director din MAI Dan RUSU a vorbit despre soluțiile de intelligence pe care firma la care este senior partener – CIA, Corporație Intelligence Agency – le oferă companiilor private fraudate.

Președintele Bursei Române de Afaceri, Valentin PREDA, a venit cu o propunere surprinzătoare: trecerea de la o viziune defensivă asupra securității la una ofensivă.

Ionuț RITEȘ, directorul Departamentului de Informații Clasificate din cadrul Camerei Deputaților  și organizatorul evenimentului, a oferit o lecție interactivă despre cum să protejăm ceea ce el numește „demnitatea umană a persoanei”.

Fără să fi avut pretenția unei conferințe care să epuizeze în totalitatea sa subiectul, evenimentul de la Universitatea Titu Maiorescu a lăsat deschisă ușa care duce către o lume guvernată de principiul adevărului și al securității, cel puțin în plan ideatic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.