#Intervio cu Ministrul Culturii și Identității Naționale, Dl Daniel Breaz

0
2516

Invitatul lui Andrei Stoian în prima ediție din 2019 a emisiunii Sfere de Interes, difuzata de Canal 33, a fost Ministrul Culturii și Identității Naționale, Dl Daniel Breaz. O discuție despre proiectele și prioritățile Ministerului Culturii și Identității Naționale în cadrul Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Dosarul drepturilor de autor, un subiect “extrem de sensibil” pentru Preşedinţia României la Consiliul UE

Trei proiecte legislative şi patru non-legislative. Aceasta este “moştenirea” primită de România odată cu preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019 pe plan cultural, conform precizărilor făcute de noul Ministru al Culturii, Valer Daniel Breaz, luni seara, la Canal 33, în cadrul emisiunii “Sfere de interes”. Oficialul român a lăudat Preşedinţia austriacă, cea care ne-a precedat, pentru eforturile depuse, arătând că pentru unele proiecte a fost deja depăşită chestiunea negocierilor politice, României revenindu-i acum misiunea redactării rapoartelor tehnice pentru diverse legi.

Valer Daniel Breaz a subliniat că, dintre proiectele comune culturale ale Uniunii Europene pe care reprezentanţii României le vor gestiona, cel mai important este cel al dosarului drepturilor de autor, un “subiect extrem, extrem de sensibil”.

“Cei care produc ceva de calitate, căutat de marea masă a populaţiei, trebuie să fie recompensaţi pentru munca lor, indiferent de locul şi suportul unde creaţia lor se difuzează”, a precizat la Canal 33 acelaşi Valer Daniel Breaz.

El şi-a exprimat speranţa că acest dosar al drepturilor de autor să fie finalizat la finele Preşedinţiei rotative a României la şefia Consiliului UE, adică până la 30 iunie 2019, ceea ce ar constitui “un succes”.

Teatru pentru tineri între 8 şi 16 ani şi digitalizarea muzeelor, principalele obiective ale noului Ministru al Culturii

Europenii, nu doar românii, se îndepărtează de fenomenul cultural. Aşa sună diagnosticul oferit de noul Ministru al Culturii, Valer Daniel Breaz, luni seara, la Canal 33, în cadrul emisiunii “Sfere de interes”.

Oficialul român a precizat că acest fenomen se face simţit nu doar în rândul tinerei generaţii, ci e unul generalizat. Tocmai din acest motiv Breaz spune că mandatul său se va concentra pe proiecte culturale cerute de piaţă, dar şi pe identificarea unor hub-uri speciale inedite. El a oferit în acest sens şi exemplul tinerilor de vârstă între 8 şi 16 ani, cărora se gândeşte să le ofere un proiect teatral special. “E un segment al tinerilor extrem de important şi un interval de vârstă în care poţi să-i duci într-o direcţie bună, în paralel cu informaţia oferită de mediile electronice de
comunicare”, a declarat noul Ministru al Culturii.

Valer Daniel Breaz a adăugat şi faptul că va acorda o atenţie sporită digitalizării muzeelor şi a Bibliotecii Naţionale, fiindcă acest lucru le va oferi românilor de peste tot şansa de a vedea opere şi locuri pe care altfel nu e foarte sigur că le vor cunoaște vreodată, iar muzeelor, şansa unei mediatizări sporite. De asemenea, proiectul “Timişoara, capitală culturală europeană în 2021″ se va bucura în continuare de o atenţie sporită, astfel că, la momentul oportun, oraşul de
pe Bega şi România întreagă “să poată oferi o imagine pozitivă asupra stării de lucruri”.

Fostul rector al Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a mai precizat şi că se va folosi în conducerea ministerului de bogata experienţă dobândită în munca depusă cu tinerii de-a lungul anilor (vezi mai jos declaraţie video).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.