Cluburile Rotary din București, în curând în număr de 11, reunind peste 600 de membri dedicați cauzelor sociale (de la 14 la 18 ani – INTERACT, de la 18 la 30 ani – ROTARACT, de la 30+ – ROTARY), mereu în serviciul comunității din care facem parte,
… alături de Societatea Română de Cardiologie și Forumului Naţional de Prevenție, cu sprijinul Clubului Sportiv Municipal (ca partener) și prin amabilitatea Primăriei Municipiului București, alătură, pentru întâia oară, Capitala României, în anul Aniversării Centenarului Marii Uniri, programului PROMENADA INIMILOR ediția 2018, cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii (29 septembrie).
Anul trecut acest program a reunit acțiuni simultane în 33 de orașe ale țării.
Evoluția pozitivă a orașului nostru ține de starea de bine a locuitorilor săi, de introducerea unui sistem de transport urban ecologic, de încurajarea și susținerea mersului pe bicicletă, numai pentru a cita câteva din soluțiile la-ndemâna fiecăruia / fiecăreia dintre noi. Toate acestea reprezintă mijloace prin care urbea noastră și locuitorii săi se dezvoltă, se împlinesc și se simt bine. Starea de bine constituie un element important în prosperiatea orașului și a comunității sale.
Programul internațional Promenada Inimilor urmărește să încurajeze populaţia oraşului să facă mişcare, ca mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare.
Lansarea traseului va avea loc în data de 29 septembrie 2018, ora 10, în parcul Circului, Bulevardul Lacul Tei, prin organizarea unei plimbari / cros lejer împreună atât membrii ai Cluburilor Rotary cât și prieteni și toți aceia care militează pentru sănătate. Îi invităm pe toți locuitorii oraşului București să participe.
Activitatea fizică este în centrul sănătății și bunăstării. Beneficiile activității fizice – inclusiv reducerea riscului de boli non-comunicabile și niveluri mai scăzute de stres, anxietate și depresie – sunt bine cunoscute. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca adulții (inclusiv vârstnicii) să se angajeze în cel puțin 150 de minute de activitate fizică aerobică cu intensitate moderată în fiecare săptămână. Cifrele din țările Uniunii Europene (UE) indică faptul că 6 la 10 persoane cu vârste peste 15 ani nu exercită niciodată sau nu joacă niciodată sporturi și mai mult de jumătate nu se implică niciodată sau niciodată în alte activități fizice, precum ciclismul sau mersul pe jos, gospodăriile casnice sau grădinăritul. Un alt studiu confirmă această tendință, evidențiind faptul că o 1/3 dintre adulții din Europa sunt insuficient activi, în special cei proveniți din medii socio-economice scăzute, grupuri etnice minoritare și persoane cu handicap. Nivelurile activității fizice au scăzut în rândul adolescenților cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani, fetele fiind în mod constant mai puțin active decât băieții. Doar 34% dintre persoanele în vârstă de 13-15 ani sunt suficient de active pentru a îndeplini recomandările actuale ale OMS pentru copii și adolescenți, și anume menținerea a cel puțin 60 de minute de activitate fizică moderată până la viguroasă în fiecare zi. Această inactivitate fizică contribuie în continuare la supraponderali și obezitate, în special la tinerii din medii socio-economice scăzute. Cercetările din cadrul inițiativei OMS privind supravegherea obezității în rândul copiilor din Europa arată că, în unele țări europene, mai mult de 40% dintre copii sunt supraponderali și aproximativ 25% sunt obezi. Acest tipar continuă și în perioada adultă, datele actuale indicând faptul că mai mult de 50% dintre adulți sunt supraponderali în majoritatea țărilor europene, contribuind astfel în continuare la proliferarea bolilor noncommunicabile.
Pentru a aborda problema inactivității fizice, multe guverne din cele 28 de țări ale UE au început să acționeze în ultimii ani, adoptând politici care promovează activitatea fizică favorabilă sănătății (HEPA). Cu toate acestea, deoarece nivelurile ridicate ale activității fizice insuficiente nu indică un declin al populației, există o nevoie evidentă pentru guverne să facă mai mult. Statele membre ale UE, reuniți în cadrul Consiliului UE, au recunoscut avantajele acțiunii la nivelul UE, ceea ce a dus la adoptarea recomandării Consiliului UE privind promovarea HEPA în toate sectoarele în 2013.
Scopul Consiliului a fost acela de a încuraja statele membre să dezvolte o abordare transsectorială care să implice în strategiile și planurile lor de acțiune naționale domenii politice, cum ar fi sportul, sănătatea, educația, mediul și transporturile.
În septembrie 2015, miniștrii celor 53 de state membre ale Regiunii Europene a OMS au adoptat prima strategie de activitate fizică pentru regiunea europeană 2016-2025. Strategia se axează pe toate formele de promovare a activității fizice de-a lungul întregii vieți, pentru a aborda povara bolilor necomunicabile asociate cu niveluri insuficiente de activitate și comportament sedentar, permițând astfel tuturor cetățenilor să trăiască o viață mai sănătoasă și mai lungă.
În recomandare, Consiliul UE a recunoscut că mai multe date cu informații fiabile și la timp referitoare la situația din statele membre au contribuit la sprijinirea elaborării politicilor naționale și regionale. Pentru a răspunde acestei necesități, Consiliul UE a propus un cadru de monitorizare bazat pe orientările UE privind activitatea fizică, care conțineau 23 de indicatori care acoperă diferite teme relevante pentru HEPA (denumit în continuare „cadrul de monitorizare HEPA”).
Motto-ul nostru: „Sănătate activă prin mișcare”, se înscrie în direcția vizată de Strategia HEPA, strategie urmărită a fi implementată atât de către Ministerul Tineretului și Sportului cât și de Ministerul Sănătății – Dragoș C. – L. PREDA, fondator și Immediate Past President al Rotary Club București Cișmigiu, Paul Harris Fellow și manager al proiectului în București.
Programul internațional Promenada Inimilor, iniţiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementat deja în peste 10 ţări europene, a avut un succes răsunător şi printre români. În România, programul a fost lansat în 2013, în ultimii ani participând mii de persoane în lupta bolilor cardiovasculare.
Sănătatea este în mâinile fiecăruia dintre noi, iar implicarea comunităţii locale ne ajută să o protejăm mai bine – noi cei din Rotary suntem dedicaţi comunităţii în care trăim, iar acum avem ocazia dinnou să arătăm acest lucru.
Așadar vă așteptăm alături, în data de 29 septembrie 2018, să mărșăluim împreună pentru sănătate și viață activă… un simplu gest, de impact pentru generațiile viitoare.
Cluburile Rotary reunesc personalități ale vieții cultural – profesionale din România precum: Dumitru Dorin PRUNARIU, Amb. Simona M. MICULESCU, Dr. Adrian MAJURU, Gabriela SZABO, Alexandru TOMESCU etc. … numai pentru a da o singura filă a acestei culegeri de nume marcante.
Împreună, alături de toți locuitorii urbei, facem să bată București, inima mea!