E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?
A.C. Cel mai greu este să vorbești despre tine. A te cunoaște pe tine este poate cel mai dificili lucru din cate există în această lume. Sunt născut într-un oraș minunat Brăila, un oraș în care mari culturi s-au împletit, cultura greacă, iudaică, aromână, armeană, turcă, lipoveană și tătară. Un astfel de oraș este fertil pentru a începe să creezi cu gândul la ceea ce știu alți oameni despre cultura noastră.
M-am născut cu Eminescu lângă mine. Am învățat să citesc pe versuri de Eminescu, Coșbuc, Goga. Bunica mea, care a fost învățătoare, mi-a pus de mic cartea în mână și m-a învățat să citesc pe aceste minunate versuri. Părinții mei, care sunt medici, au fost un model pentru mine, de mic i-am văzut cum citeau pentru a promova examenele profesionale. Cartea a fost întotdeauna în jurul meu…
Sunt pasionat de istorie de când am descoperit de la o vârstă fragedă Europa, în jurul vârstei de 9 ani am călătorit cu părinții mei în întreaga Europă. Atunci s-a produs un declic am dorit să cunosc mai multe despre țările prin care am fost și despre oamenii pe care i-am văzut. Descopeream o lume noua, mai mare decât Brăila, București și chiar țara mea.
În prezent studiez istoria, literatura și poeziile. Mă fascinează marii poeți și sursele lor de inspirație, genialitatea lor mă tulbură de fiecare dată când citesc versurile lor; Eminescu, Goethe, Pușkin, Esenin, Stănescu, Doinaș, Verona și alte nume care mi-au marcat existența și cariera literară.
E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?
A.C. Scrisul în viața mea a apărut de când eram mic. Călătoream între București și Brăila, doream să-mi notez toate impresiile și gândurile mele referitoare la ceea ce văd și ce simt.
Nu am ales scrisul, el m-a ales pe mine. Cu modestie afirm că nu mi-am imaginat când eram mic că o foaie de hârtie mă va fascina atât de mult. Momentul apariției scrisului a fost în jurul vârstei de 13 ani. Prima poezie am scris-o în București, pe strada Baba Novac. Acolo stăteam la bunici și mă duceam zi de zi către Școala Generală nr.195, o școală care m-a marcat în mod plăcut.
E.I. Îți mai imaginezi viața fără scris?
A.C. Viața este un dar de la Dumnezeu. Dacă Dumnezeu mi-a dăruit acest dar înseamnă că îl voi folosi toată viața. Nu pot să-mi imaginez viața fără scris pentru că doresc să trăiesc mult și să scriu și mai mult. Într-o zi voi lăsa scrisul și atunci voi ști sigur de ce…
E.I. Care este cartea ta preferată din copilărie?
A.C. Este greu să-mi aleg o carte preferată din copilărie. Am fost atras de mic de poezii, cartea pe care pot să-o denumesc preferată este un mic volumaș de poezii semnat de Mihai Eminescu. O alte carte a fost un volum care cuprindea povești și nuvele scrise de Mihail Sadoveanu.
E.I. Care este cea mai dificilă parte a procesului tău artistic?
A.C. Cea mai dificilă parte a procesului artistic este ceva comun tuturor oamenilor care trăiesc în aceste vremuri timpul. Timpul pentru a gândi, pentru a crea, pentru a reciti ce ai pus pe hârtie.
Din păcate fuga această cotidiană ne răpește timpul de a fi cu noi, de a ne gândi la ceea ce am făcut peste zi, peste lună sau peste an. Timpul este ca un uragan care ne înghite fără să ne dăm seama.
E.I. Ce îți place să faci când nu scrii?
A.C. Când nu scriu de cele mai multe ori citesc. Dacă nu scriu ceva legat de treburile cotidiene citesc poezie, dacă scriu poezie sau proză citesc istorie, geopolitică sau alte domenii conexe.
E.I. Ce crede familia ta despre cărțile tale?
A.C. Familia mea mă sprijină în efortul creativ depus, de aceea le sunt foarte recunoscător, părinților mei și soției
mele. Încrederea dată de familie și prieteni mă face să-mi adun toate forțele pentru a crea. Fără sprijin și încurajare nici un creator se poate desăvârși.
E.I. Care a fost unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri pe care le-ai învățat în crearea cărților?
A.C. Scriind am realizat că mă pot exprima liber, pot fi eu, fără cenzură de zi cu zi, cu libertate de a arăta ceea ce simt, ceea ce sunt.
Procesul creației este unul fascinant, în el te descoperi singur, îți observi laturi ale personalității tale pe care nu le-ai sondat. Descoperi lucruri fascinant despre tine și despre cum vezi tu lumea, viața și tot ceea ce decurge din acestea.
Creația este unică și nu poate fi descrisă în cuvinte este un sentiment de neatins și de nedescris, este ceva inefabil și inegalabil.
E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
A.C. Activitatea mea poate fi urmărită pe blogul meu www.alexcristian.ro.Cărțile pot fi cumpărate din Libraria Mihai Eminescu, din Librăria Mihail Sadoveanu dar și din librăriile online Elefant.ro, Librărie.net, Amazon.com sau chiar de pe site-ul editurilor unde am publicat. Volumul Versuri Ciobite, republicat anul acesta poate fi achiziționat de pe site-ul Editurii Semne-Artemis sau de la librăria Semne-Artemis.
Volumul Zburătorul poate fi achiziționat de pe site-ul Editurii Familia din Israel.
Sursa: Booknation.ro