Recent ai lansat, alături de Ionuț Budișteanu și Ionuț Panait, prima monedă virtuală românească. Care este povestea webdollar?

Echipa s-a format la JSHack, hackatonul de blockchain din octombrie 2017. Acolo m-am reîntâlnit cu Ionuț Budișteanu (ne știam de dinainte) și am pus bazele nucleului dur al WebDollar. Treptat eleganța ideii a atras tineri specialiști care au adus foarte multă valoare adaugată. Suntem acum o comunitate în continuă creștere si mă bucură mult sa văd că toată lumea implicată oferă ce are mai bun de oferit proiectului. Nu doar abiliăți tehnice, dar și viziune și inovație.

Cum funcționează webdollar și care sunt avantajele față de alte criptomonede?

Principalul atu este simplitatea conceptului. Am încercat să refacem de la zero ce înseamnă o criptomonedă. Am schimbat până și limbajul de programare. WebDollar este scrisă 100% în JavaScript. Ceea ce înseamnă că este nativă internetului și constituie instrumentul perfect de plată pentru integrarea cu orice content creator sau orice magazin online. De asemenea, este incredibil de ușor de utilizat. Ai portofelul electronic, funcția de minare și toate operațiunile de bază în același loc, în browser. Până și bunica ar putea să mineze WebDollars. Credem cu tărie că aceste atuuri ne vor conduce la o adopție de masă. Tehnologia este deja funcțională și oricine poate să o testeze online pe webdollar.io, ca să vadă cât de simplu este de utilizat.

Warren Buffet este de părere că monedele virtuale vor avea un sfârșit prost. Cum comentezi această afirmație?

Pentru un ciocan, orice este un cui. Principalul argument al multor critici ai criptomonedelor este că acestea nu au o valoare intrinsecă. Acesta este ori un sofism ori o crasă neîntelegere a funcționării sistemului monetar. Orice monedă fiduciară (fiat money), precum leul, de pildă, se bazează pe alocarea de valoare din partea utilizatorilor. Nici o monedă nu are valoare intrinsecă. Singura diferență dintre Leu și WebDollar, de pildă, este faptul că valoarea primului este controlată de acțiunile Băncii Naționale și în al doilea caz, de acțiunile descentralizate ale comunității care utilizează criptomoneda. Este doar o diferență de viziune între centralizat și descentralizat. Revenind la afirmația Oracolului, cred că se bazează pe încrederea sa în actualele instituții sociale. Însă umanitatea are întotdeauna oportunitatea de a genera instituții sociale mai echitabile și mai democratice.

Care crezi că este marele avantaj al criptomonedelor? Ce dezavantaje vezi?

Marele avantaj? Nu pot fi controlate de politici monetare și nu pot la rândul lor să controleze piețe și economii, așa cum se poate întâmpla în cazul valutelor clasice. Principalul dezavantaj? Necesită un consum constant de energie pentru a menține consensul în rețea. Restul elementelor tehnice sunt surmontabile.

Cum putem face diferența dintre criptomonede și escrocherii?

Există în engleză un termen mai puțin reverențios – „shitcoin”. Prin el înțelegem criptomonede fără acoperire economică sau tehnologică, care nu aduc nici un avantaj social. Acelea sunt bule speculative. Dar o criptomonedă care poate sa aducă avantaje reale și care reprezintă o întreagă ramură economică (cum poate fi WebDollar pentru comerțul online și pentru creatorii de conținut online), aceasta nu poate ascunde o bulă.

Cum crezi că va schimba tehnologia blockchain societatea?

O va descentraliza. Eventual, vom descentraliza și guvernarea. Statul probabil că va fi regândit în termeni instituționali pentru a reprezenta puterea descentralizată investită de către societate. Deja există un partid pe blockchain, Flux, în Australia.

Ce șanse are România să țină pasul cu noile transformări în domeniul fintech?

Șanse foarte mari. Ingeniozitatea umană se îndreaptă spre locurile în care rezistența este cea mai mică. De aceea țări care au probleme de acces la resurse în sens clasic, dar au acces la oameni bine pregătiți în IT, vor deveni lideri în acest segment. Nu doar România, dar și alte țări mici. A se vedea exemplul Estoniei și, mai noi, al Lituaniei, cu multe inițiative în zona blockchain.

Cum vezi eventualele reglementări pe piața criptomonedelor?

Foarte dificile. Nu poți adopta ceva descentralizat pe reguli centralizate. Fie se va încerca o centralizare a descentralizării, fie se vor face reglementări descentralizate pentru un concept descentralizat. Și în primul caz nu cred ca se va reuși.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.