Am fost și sunt uluit în fața superficialității și indolenței autorităților în a se adresa viitorului. Proiectele pe termen lung sunt scoase din uz. Totul se face de pe o zi pe alta, fără a ridica întrebări în privința viitorului. Așa se face că toate ne iau prin surpindere: zăpezi, inundații, incendii etc. Iar acest lucru se observă și în dificultatea cu care se mișcă lucrurile în sistemul educațional – neadaptat și fără intenția de a pregăti cetățenii viitorului.

Am descoperit recent un link care duce la versiunea digitală a manualelor școlare de la clasa I până la a XII-a. Puteți realiza o incursiune în miriadele de pagini cu desene obtuze și texte stufoase. Un mix de fraze îmbuibate cu neologisme și presărate cu personaje din desenele animate care erau difuzate înainte de anii ’90. Am fost curios să văd dacă există vreun manual sau măcar un capitol dedicat educației energetice. Răspunsul îl intuiți, cu siguranță.

La clasa I am identificat trei pagini care vorbesc despre soare, apă, vânt, lumină, căldură și electricitate. Câteva poze care ilustrează o moară de apă, o centrală eoliană, un panou solar. Ceva calorifere și lămpi. O lumânare pixelată. Multă plictiseală și nimic care să stârnească interesul copilului pentru un domeniu atât de imporant precum cel al energiei.

Restul manualelor prezintă subiectul într-o manieră neglijentă, fără sens și continuitate. Definiții greoaie, fraze alambicate care parcă vor să sperie elevul și să-l îndepărteze de subiect.

În țările civilizate conceptul de energy literacy este luat în serios de toți actorii implicați în sistemul de educație. Desigur, curricula de studiu sunt în strânsă legătură cu strategiile de țară și planurile naționale de dezvoltare durabilă. Încă din clasele primare elevul începe să înțeleagă, prin joc și experimente, importanța domeniului energiei. Tot atunci se consolidează și cultura respectului pentru mediul înconjurător și se rafinează, temperează tendințele de risipă (apă, mâncare, energie electrică).

Într-o eră dominată de robotizare, automatizare și multă poluare, alfabetizarea în domeniul energiei este la fel de importantă precum alfabetizarea digitală. Instruirea în domeniul energiei devinde o componentă esențială pentru viitorul comunităților iar aceasta trebuie să înceapă din clasele primare. Din păcate, mulți dintre noi am considerat energia ca un dat firesc și nu am reflectat, în profunzime, la fiecare componentă a puzzle-ului energetic. Alfabetizarea energetică are menirea de a forma cetățeni responsabili în privința opțiunilor de energie cu scopul de a deveni conștienți în privința consumului și a surselor de energie. Mai mult, vor înțelege consecințele care decurg din consumul și conservarea energiei.

Frumusețea acestui domeniu este că poate depăși granițele ingineriei sau științelor naturale și abordarea lui se poate face din diverse unghiuri: istorice, civice, sociologice, politice, psihologice. Deci nu este musai să fii as în ale formulelor matematice și să cunoști nu știu ce subtilități din domeniul fizicii pentru a înțelege utilitatea alfabetizării în domeniul energiei. Dincolo de ocrotirea mediului înconjurător și de preocuparea pentru sănătatea planetei, se poate traduce totul și în termeni pragmatici de optimizare a costurilor la factura de energie. Dar aceste reflexe de economisire, într-o manieră înțeleaptă, se șlefuiesc în timp și sunt dobândite într-un sistem de educație care acordă atenție subiectului energetic.

România educată înseamnă tineri pregătiți pentru provocările celei de-a patra revoluții industriale și tranziției globale prin care trece domeniul energetic.

Rezultatele unui program național inteligent care să genereze politici publice de alfabetizare în domeniul energiei se vor observa în timp, nu de pe o zi pe alta, iar un astfel de proiect este necesar nu numai pentru bunăstarea fiecărui cetățean dar și pentru a putea fi folosit ca un instrument pentru descifrarea viitorului: milioane de români, cetățeni europeni care înțeleg importanța eficienței energetice și a administrării responsabile a resurselor, viitori specialiști bine plătiți în industrie dar și o clasă de manageri de top pregătiți pentru expansiunea economică regională și pentru modernizarea companiilor din energie.

Editorial apărut pe Adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.