Ai ales să urmezi Masteratul la Universitatea din Nottingham cu specializarea în drept international și, în paralel, Facultatea de Drept la BPP University College (Londra). De ce nu ai optat pentru o Universitate din România și ce te-a determinat să alegi Marea Britanie?
Sunt licentiata si in Romania si anume am absolvit Facultatea de Stiinte Politice din cadrul SNSPA. Ulterior am decis sa imi continui studiile in Marea Britanie intrucat de multi ani eram atrasa de sistemul de invatamant britanic si de rigoarea sa. In plus, am avut dorinta de a studia intr-un mediu international, cu colegi de peste tot de pe Glob, astfel relatiile interumane atat de complexe au sporit si mai mult experienta academica.
Care sunt diferențele între sistemul de drept din Marea Britanie și cel din România?
Din punct devedere strict juridic, sunt doua sisteme cu totul diferite, in sensul in care Marea Britanie are un sistem de drept comun, anglo-saxon, pe cand in Romania exista un sistem de drept civil, continental.
Un atribut pe care l-am observat cu precadere in Anglia in cadrul profesiei juridice il reprezinta atentia acordata pregatirii etice a viitorilor profesionisti in drept.
Poveste-ne despre experiența de la Harvard World MUN de la Haga, din anul 2009.
A fost o experienta minunata! Am fost selectata sa fac parte din echipa care a reprezetat Universitatea din Nottingham la Haga. Participasem la multe MUN inainte, insa cel organizat de Harvard a fost cel mai prestigios dintre acestea. Am simulat dezbaterea si redactarea unei rezolutii ONU, impreuna cu studenti din toata lumea. Pe langa sesiunile de lucru ale MUN, am avut ocazia sa vizitez atunci Curtea Internationala de Justitie, Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie si Curtea Penala Internationala.
Faci parte dintr-un club exclusivist din care a făcut parte și Mahatma Gandhi – The Honourable Society of the Inner Temple din Londra, societate profesională de avocați si judecători cu o istorie de peste 700 de ani. Cum ai ajuns să faci parte din acest club și care sunt exigențele pentru a ajunge acolo?
Sunt extrem de onorata datorita calitatii mele de membru Inner Temple. In Anglia exista patru astfel de asociatii profesionale, fiecare cu istoria sa proprie. Dupa absolvirea Facultatii de Drept, cand am optat pentru Barou, a fost obligatorie inscrierea intr-una dintre aceste asociatii profesionale in cadrul carora devii membru pe viata. Pentru a fi acceptat, trebuie sa ai o medie foarte buna de absolvire a Facultatii de Drept si o conduita profesionala riguroasa. Ceea ce este extraordinar in ceea ce priveste Inner Temple este sentimentul de colegialitate profesionala, intrucat ai sansa sa intalnesti si sa discuti cu avocati sau judecatori foarte experimentati atunci cand tu esti abia la inceputul carierei. Nu exista discriminari din acest punct de vedere
Ce te-a motivat să te întorci în țară?
Am dorit sa acumulez cat mai multe cunostinte si experiente de viata, dupa acare sa revin acasa pentru a pune in slujba tarii mele toate cele insusite.
Povestește-ne despre activitatea pe care ai desfășurat-o în cadrul Ambasadei Marii Britanii din România?
Am fost Consilier Politic Senior in cadrul Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti si am acoperit portofoliul de justitie si afaceri interne. Printre Indatoririle mele se numarau monitorizarea situatiei politice si evolutiilor din justitie, redactarea rapoartelor de analiza, precum si pregatirea briefing-urilor pentru Ambasadorul britanic si redactarea discursurilor pentru conferinte.
In aprilie 2014, am coordonat organizarea conferintei regionale SEECP, care a reunit la Bucuresti 12 state membre ale organizatiei din Europa de Est si Balcanii de Vest.
Cum ai contribuit la dezvoltarea relațiilor România – UK?
Pe perioada studiilor din Anglia am incercat pe cat am putut sa fiu un ‘’ambasador’’ cat mai bun pentru Romania, neratand nici o ocazie de a povesti despre tara mea, despre istoria si cultura noastra nationala.
Dupa ce am revenit in Romania, am dorit sa dezvolt relatia bilaterala in special in domeniul juridic, si astfel am organizat o serie de conferinte de specialitate. Cel mai recent eveniment a fost in 2015, anul care a marcat 800 de ani de la semnarea Magna Carta. Am organizat atunci conferinta ‘’Rule of Law and the Magna Carta’’ unde am avut invitati de onoare din Anglia, si anume Baroness Ruth Deech din Camera Lorzilor si Sir Geoffrey Nice. Din partea Romaniei, am avut privilegiul de a le avea ca vorbitori pe doamna Iulia Motoc, Judecatorul din partea Romaniei la CEDO, si pe judecatorul Laura Andrei, Presedintele Tribunalului Bucuresti. Conferinta a fost deschisa de catre E.S. domnul Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, iar invitatii au fost reprezentanti de seama ai profesiilor juridice din Romania.
Un rezultat concret al conferintei a fost lansarea bursei de excelenta’’Magna Carta’’, gratie careia absolventi de drept din Romania pot efectua un stagiu de practica la Londra, in cadrul Baroului englez.
Cum afectează BREXIT relația România – UK?
Eu sper, tocmai, ca relatia bilaterala sa nu fie afectata, ci dimpotriva, sa fie identificate noi oportunitati de a spori si mai mult dimensiunea pozitiva care exista in prezent. Cred ca este un moment bun de reflectie, prin care ambele tari pot explora si identifica noi domenii care pot fi fructificate sau prin care cele existente se pot consolida.
În anul 2019 vom deține Președinția Consiliului UE. Care crezi că sunt proiectele principale pe care le putem promova?
Cred ca aceasta prima Presedintie a Consiliului UE va insemna o sansa excelenta ca Romania sa isi sporeasca vizibilitatea in cadrul Uniunii Europene si pe scena globala.
In plan national, consider ca aceasta conjunctura viitoare ar trebui sa fie un moment prielnic pentru atragerea in administratia publica, in contextul necesitatii sporirii semnificative a resurselor umane, a unor profesionisti tineri si capabili, daruiti serviciului public.
In ceea ce priveste proiectele concrete, pana la urma rolul esential al unei Presedintii a Consiliului UE este acela de a asigura continuitatea dosarelor existente si de a mentine coeziunea si o viziune comuna intre statele membre. In contextul actual si cel din viitorul apropiat, o tema majora o reprezinta consolidarea proiectului european si viitorul acestuia. Romania poate avea o contributie semnificativa in acest sens.