Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană (DRIIE) din cadrul SNSPA București lansează seria de evenimente interactive #ReconstruimEuropa prin care dorește să inițieze o platformă de reflecție și dezbateri, ce va explora perspective diferite asupra provocărilor contemporane dinăuntrul și din afara Europei post-Brexit.

Vă invităm cu această ocazie luni 8 mai începând cu ora 10 la ceremonia de deschidere la care vor lua cuvântul Prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, decanul DRIIE și  ca invitat special domnul Ștefan Tinca, Director General al Direcției Politice a Ministerului Afacerilor Externe din România. În cadrul primei mese rotunde se vor aborda problematicile europene de actualitate, cu accent pe impactul acestora asupra României, a statelor din vecinătatea estică și a celor din Balcanii de Vest. În cadrul evenimentului se va lansa și analiza de politică externă cu titlul “Romania’s Concentric Circles “in the Line of Fire”? The Impact of Hybrid Actions and a Possible “Ukrainian Scenario” in the Balkans” editată de dr Vasile Rotaru și dr Miruna Troncotă, cercetători postdoctorali în cadrul DRIIE. Conferința continuă cu alte două mese rotunde cu experți din Polonia, Ucraina, România și Franța pe tema provocărilor geostrategice la granițele dintre Moldova-Ucraina-România.

Evenimentele ce debutează pe 8 mai sunt deschise publicului, intenția noastră fiind aceea de a consolida în mediul academic un cadru de dezbatere deschisă, aplicată, argumentată, în care expertiza pe aceste subiecte relevante să includă voci din mediul academic, decizional, non-guvernamental, precum și din cel cultural artistic. Vă invităm să luați parte alături de noi și de experții invitați la cele mai actuale dezbateri europene ale momentului, prin intermediul unor tipuri diferite de evenimente: conferința internațională „Interconectedness and EU Foreign Policy making (9-10 mai), dezbaterea și lansarea de carte pe tema rolului Uniunii Europene în Balcanii de Vest, vernisajul expoziției foto cu titlul „In and Out of Europe – #ReconstructingEurope beyond borders”,  seara de film („Asediul”) și dezbaterea pe tema „#ReconstruimEuropa de la Sarajevo?” în cadrul Festivalului Filmului European de la București, precum și Școala de vară DRIIE.

Menționăm de asemenea că în perioada  8-11 mai vom găzdui în holul SNSPA și primul târg de carte pe domeniul relațiilor internaționale și al studiilor europene, adresat publicului interesat de cele mai noi apariții ale pieței editoriale pe acest domeniu. În cadrul târgului vor expune edituri precum Humanitas, Polirom, Rao, Comunicare.ro, Tritonic, editura Militară, Corint și altele.

Toate evenimentele vor avea loc la sediul SNSPA, din Bvd. Expozitiei nr. 30 A, sector 1, București. Puteți urmări programul evenimentelor pe Pagina noastră de Facebook  și pe http://dri.snspa.ro/evenimente/vino-sa-ne-cuno-ti

Pentru mai multe informații vă stăm la dispoziție la următoarea adresă de email: evenimente.driie@gmail.com

Calendar evenimente #ReconstruimEuropa

Luna Porților Deschise la DRIIE

În martie 2017 Uniunea Europeană a celebrat 60 de ani de construcție europeană, moment de cotitură, marcat de angajamente ferme, solidaritate, dar și de incertitudine și numeroase amenințări. Acesta însă poate fi și un moment prielnic al reconstrucției și regândirii premiselor proiectului european. Ca răspuns la aceste evoluții internaționale, în luna mai 2017 Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană (DRIIE) din cadrul SNSPA București organizează seria de evenimente interactive #ReconstruimEuropa prin care dorește să lanseze o platformă de reflecție și dezbatere ce va explora perspective diferite asupra provocărilor contemporane dinăuntrul și din afara Europei post-Brexit. Dincolo de intenția de a radiografia cele mai recente evoluţii din interiorul UE, dinamici care afectează nemijlocit și frontierele și relațiile externe ale Uniunii, ne propunem să contribuim în cadrul evenimentelor la conturarea unui set de sugestii privind strategia României pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene din 2019.

Seria de evenimente #ReconstruimEuropa vine ca răspuns în urma Summit-ului de la Roma și a riscurilor ridicate de scenariile Europei cu mai multe viteze, cu scopul de a reuni în spațiul academic viziuni cât mai diverse asupra problematicilor europene de actualitate și a impactului acestora asupra României, a integrării europene a statelor din Balcanii de Vest și din zona Mării Negre. Ne racordăm astfel la cele mai actuale dezbateri globale alături de experții și de membrii comunității academice DRIIE (profesori, asistenți, cercetători, studenți și absolvenți) prin intermediul unor mese rotunde, ateliere, conferințe internaționale, proiecții de filme, târg de carte și o școală de vară, toate cu scopul de a răspunde la întrebările: Cum? Cu cine? și De ce ReconstruimEuropa? Dorim să creăm o atmosferă de dezbatere deschisă, aplicată, argumentată, în care expertiza pe aceste subiecte relevante să includă voci din mediul academic, decizional, non-guvernamental, precum și din cel cultural artistic.

Vă așteptăm cu interes alături de noi!

Luni, 8 Mai 2017

Sala 804, etaj 8,  sediul SNSPA

Conferința internațională în cadrul Centrului de Excelență Jean Monnet

„In and Out: Understanding the European Union beyond its Borders”

co-finanțat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus +

9:30 – 10:00 Înregistrarea participanților
10:00 – 12:00 RO Ceremonia de deschidere

–          Prof. Univ. Dr. Iordan BĂRBULESCU, Decan Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană, SNSPA

–          Keynote Speaker: Ștefan TINCA, Directorul Direcției Politice, Ministerul Afacerilor Externe

 

Dezbatere – În vecinătatea conflictului – România, între criza din Ucraina și instabilitatea din Balcani

–          Conf. univ. dr. Simion COSTEA, Comisia Europeană, DG NEAR/Universitatea Petru Maior, Târgu Mureș (intervenție pe Skype)

–          Dr. Vasile ROTARU, cercetător postdoctoral DRIIE

–          Dr. Miruna TRONCOTĂ, cercetătoare postdoctorală DRIIE

 

Lansare Policy Paper cu titlul “Romania’s Concentric Circles “in the Line of Fire”? The Impact of Hybrid Actions and a Possible “Ukrainian Scenario” in the Balkans”

 

Sesiune Q&A

 

Facebook: România, între criza din Ucraina și instabilitatea din Balcani

12:00 – 12:30 Pauza de cafea
12:30 – 14:00 EN Panel de experți 1: Riscurile și provocările privind gestionarea frontierelor pentru România, Ucraina și Republica Moldova

Moderator: Prof. Univ. Dr. George ANGLIŢOIU, Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană, SNSPA (tbc)

– Conf. Univ. Dr. Clara VOLINTIRU, Departamentul de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice București

– Dr Ryszard MACHINIKOWKI, Universitatea din Lodz (Polonia)

– Sergiy GERASYMCHUK, Ukrainian Prism, Foreign Policy Council, Kiev (Ucraina)

– Prof. Univ. Dr. Mircea BRIE, Departamentul de Studii Europene și Relații Internaționale, Universitatea din Oradea

 

Sesiune Q&A

14.00-15.00 Prânz
15.00 – 16.00 EN Panel de experți 2: Riscuri și provocări în Balcani. “Efectul de domino” al crizei din Ucraina?

  Moderator:  Lect. Univ. Dr. Miruna TRONCOTĂ, DRIIE, SNSPA

 

– Tobias FLESSENKEMPER, Senior Fellow & Balkans Project Director,

Centre International de Formation Européenne (CIFE), Nisa (Franța)

Alexandru ENE, Director al Direcției Balcanii de Vest și Cooperare Regională, Ministerul Afacerilor Externe

 

Sesiune Q&A

 

Concluziile Conferinței

 

Marți, 9 Mai 2017

Sala 804, etaj 8, sediul SNSPA

Conferința internațională „Interconnectivity and EU Foreign Policy Making”

în cadrul Centrului de Excelență Jean Monnet

„Structures of Interconnectivity in the EU’s Neighbourhood”

co-finanțat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus +

9:30 – 10:00 Înregistrarea participanților
10:00 – 10:30 RO Sesiune de deschidere

Inter-conectarea cunoașterii în explorarea noii Politici Europene de Vecinătate – Abordări multi-disciplinare românești

 

  Moderator: Lect univ dr. Miruna TRONCOTĂ, DRIIE

– Prof. Univ. Dr. Iordan BĂRBULESCU, Director interimar al Școlii Doctorale SNSPA

– Prof. Univ. Dr. Ioan HORGA, Universitatea din Oradea

– Prof. Univ. Dr. Mircea BRIE, Universitatea din Oradea

 

Facebook: Conferința „Interconnectivity and EU Foreign Policy Making”

10.30 – 12.00 EN Masă Rotundă cu experţi: Rolul politicii de vecinătate în noua strategie globală a Uniunii Europene – Inter-conectivitate și reziliență în pregătirea 2019?

 

  Moderator: Lect univ dr. Miruna Troncotă, DRIIE

– Tobias FLESSENKEMPER, Senior Fellow & Balkans Project Director, Centre international de formation européenne (CIFE), Nisa (Franța)

– Prof. Univ. Dr. Radu CARP, Director Școala Doctorală de Știință Politică, Universitatea București

– Conf. Univ. Dr. Șerban CIOCULESCU, Universitatea din București

– Iulia GHIȚĂ, expert EUROPULS (tbc)

 

12:00 – 13:00 Prânz
13.00 – 14.30 RO  

În cooperare cu Școala Doctorală a SNSPA

Sesiunea 1 a Atelierului Academic Metodologia cercetării în contextul studierii Politicii Europene de Vecinătate

 

14.30-14.45 Pauză de cafea
14.45-16.00 RO  

Sesiunea 2 a Atelierului Academic Metodologia cercetării în contextul studierii Politicii Europene de Vecinătate

 

16:00 – 17:00 EN Prezentare Bază de date ProQuest

 

Miercuri, 10 Mai 2017

Sala 804, etaj 8, sediul SNSPA

Inter-conectivitatea și elaborarea politicii externe a UE

10:30 – 11:00 Înregistrarea Participanţilor
11:00 – 12:20 EN  

Panel 1 – Inter-conectarea în procesul de elaborare a politicii externe a UE – Construirea rezilienței politice în vecinătatea UE

– Moderator: Lect.Univ. Dr. Radu CUCUTĂ

 

12:20 – 12:40 Pauză de cafea
12:40 – 14:00 EN  

Panel 2 –Creșterea inter-conectării la frontierele UE – între reziliență și efectul de „contaminare” după conflictul din Ucraina

– Moderatori: Prof. Univ. Dr. Ioan HORGA, Lector Univ. Dr. Ana-Maria COSTEA

 

14:00 – 15:00 Prânz
15:00 – 16:30 EN Panel 3 – Inter-conectarea în procesul de elaborare a politicii externe a UE – Construirea rezilienței economice în vecinătatea UE

– Moderator: Lector univ. Dr. Bogdan MUNTEANU

16:30 – 17:00 Pauză de cafea
17:00 – 18:30 RO Închiderea Conferinței Internaționale

Lansare de carte & Dezbatere –

Europenizarea eșecului? Rolul Uniunii Europene în Balcanii de Vest

 

– Moderator: Bogdan HRIB, Director Editura Tritonic

 

-Ambasador Sergiu CELAC, fost Ministru de Externe al României

– Prof. Univ. Dr. Iordan BĂRBULESCU, decan DRIIE

– Prof univ dr Mihaela MIROIU, Facultatea de Științe Politice, SNSPA

– Ovidiu NAHOI, Redactor Șef Radio France International (RFI, România)

– Lect univ dr Miruna TRONCOTĂ, DRIIE

 

* Discuții pe marginea cărții “Post-conflict Europeanization and the War of Meanings. Challenges to EU Conditionality in Bosnia and Kosovo” (Editura Tritonic) de Miruna Troncotă

 

Facebook: Dezbatere și lansare de carte

 

 

Joi, 11 Mai 2017

 

16:00 – 16:20  

„Hall of Fame DRIIE” – Vernisaj Expoziţie Foto cu tema

“In or Out? #ReconstructingEurope beyond Borders”

Înăuntru sau în afară? #ReconstruimEuropa dincolo de granițe

 

Etaj 4, Sediul SNSPA

 

Prof. Univ. Dr. Iordan BĂRBULESCU, Decan Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană, SNSPA

 

  • Premiere Concursuri „Hai să #ReconstruimEuropa împreună!”

 

  • Lansare Club Alumni DRIIE

 

Facebook: In or Out? #ReconstructingEurope beyond Borders

16:20 – 16:30 Pauză de cafea (sala P 04 parter)
16:30 – 18:00  

Seara MASTERATELOR – Biblioteca vie #DRIIE (sala P 04 parter)

Vino să ne cunoști!

Sesiune interactivă de prezentare a programelor masterale DRIIE pe specializări – cu participarea profesorilor, asistenților și absolvenților DRIIE

 

Facebook: Seara Masteratelor – Biblioteca vie

18:00 – 19:30  

Seara de FILM – “Asediul” (2016, Franța & Bosnia-Herțegovina), Festivalul Filmului European, ediția XXI

 

Facebook: Seara de FILM – “Asediul”

19:30-20:15 Dezbatere pe marginea filmului în secţiunea AGORA

Moderatoare: Miruna VLADA (scriitoare, membră PEN Club România)

Participanți:

Alex TRĂILĂ, director artistic FFE

Aida ŠOŠIĆ, cîntăreață din Bosnia Herțegovina

Ioana AVĂDANI, directoare Centrul de Jurnalism Independent;

Caius DOBRESCU, scriitor, vicepreședinte PEN Club România;

Călin NEACȘU, scriitor, jurnalist, fost Director Agence France Press Balcani;

Dan PERJOVSCHI, artist grafician.

 

  • 23-26 Mai – Școala de Vară DRIIE #ReconstruimEuropa; Această activitate interactivă are ca scop stimularea și motivarea a 30 de tineri care își doresc o carieră în domenii precum: relații internaționale, securitate, diplomație, studii latino-americane, evaluare de politici și programe europene, analiza de conflict, . Prin workshop-urile, invitații și metodele utilizate, va crea mediul propice pentru ca participanții să facă primul pas în alegerea viitorului domeniu de activitate. Fiecare zi se va încheia cu o sesiune de mentorat în carieră realizată de alumni DRIIE, precum și cu întâlniri cu un reprezentant al Comisiei Europene și un ambasador al unui stat european. Sesiunile de formare au loc la sediul SNSPA între orele 16-20 în fiecare zi.
  • 29-30 MaiWorkshop Internațional „Policies for the Integration of Mobile Citizens vs. Immigrants within the EU” va fi organizat de DRIIE si de Asociația Română de Relații Internaționale și Studii Europene (ARRISE).
  • 8 iunie Conferiță Internatională „Challenges and Reforms of the European Labour Market organizat de Catedra Jean Monnet a DRIIE.

Închiderea oficială a seriei de evenimente #ReconstruimEuropa.

Despre echipă

Echipa  #EvenimenteleDRIIE este formată din 11 masteranzi din cadrul Centrului de Studii Europene al DRIIE, coordonați de Lect dr Miruna Troncotă, ce vor să își pună în aplicare cunoștințele și să contribuie prin seria amplă de evenimente #ReconstruimEuropa la dezbaterile globale ale momentului despre viitorul Europei.

Contact:

Mail: evenimente.driie@gmail.com
Website: http://www.dri.snspa.ro/evenimente/vino-sa-ne-cuno-ti
Facebook: Evenimentele DRIIE

Adresă: Bld. Expoziției, nr. 30A, Etaj 4

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.