EUROPULS – Centrul de Expertiză Europeană este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2010 ale cărui scopuri principale sunt acelea de a promova procesul integrării României în Uniunea Europeană și dezvoltarea unui spațiu public european prin încurajarea dezbaterilor publice pe teme europene prin intermediul articolelor și studiilor, dezbaterilor, atelierelor de lucru și conferințelor.
Iulia Ghiță, expert afiliat EUROPULS, vorbește despre ediția de anul acesta a EUROSFAT și despre principalele teme de dezbatere.
Care a fost ideea inițială care a stat la baza demarării proiectului EUROSFAT și ce este EUROSFAT?
Eurosfat a fost inspirat inițial din dorința de a crea mai multă implicare și interes în societatea românească pentru subiectele europene. Europuls a observat o lipsă de cunoaștere dar și de înțelegere a UE, în special a rolului și potențialului pe care România îl poate avea în acest context. Ca și model, am fost inspirați de Etats Generaux de l’Europe (https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89tats_g%C3%A9n%C3%A9raux_de_l%27Europe) și de alte evenimente generale. O zi pe an în care stăm la ”sfat” despre UE, despre ce vrem și ce trebuie să facem la nivelul Uniunii, despre ce înseamnă ea pentru noi și cum trebuie să arate în viitor.
Care sunt principalele teme ale ediției EUROSFAT 2017 și cum va fi structurat?
În 2017 vorbim despre teme generale, cum ar fi aniversarea de 60 de ani a proiectului european sau a 10 ani de la aderare pentru România, dar mai ales de tema viitorului Europei. Apoi, abordăm numeroase teme de interes maxim în acest moment: transformarea digitală a UE și a țării noastre, proiectul european de apărare, viitoarea reformă PAC, reinventarea designului urban sau ”smart cities”, pachetul pentru energie curată al Uniunii, promovarea egalității de gen prin educație sau lupta împotriva populismului sunt doar câteva. La sfârșit aducem și un film documentar din Federația Rusă, ”Putin Forever?” iar publicul va putea discuta cu regizorul.
În ce se va concretiza ediția EUROSFAT 2017?
Într-o zi plină de evenimente interesante pentru oricine! Avem 12 sesiuni, ateliere, dezbateri într-un singur loc.
Ediția de anul acesta aduce în atenție speakeri importanți din regiuni și țări diferite. Care sunt principalele obiective ale acestei diversități?
Scopul permanent al Eurosfat este să punem la aceași masă participanți cât mai diferiți. Avem activiști, politicieni, funcționari, jurnaliști, diplomați, realizatori de film, profesori și cercetători, oameni de afaceri, din mediul IT. Dar și mai important este publicul, la fel de variat și din multe țări ale UE și nu numai.
Cui se adresează dezbaterile din cadrul EUROSFAT 2017?
Eurosfat este deschis publicului larg, care poate găsi teme de interes personal în cel puțin unul sau două dintre cele 12 evenimente din cadrul zilei de 28 aprilie. Intrarea este liberă și nu ne-am pus niciodată problemă să o restricționăm. Toți sunt afectați (pozitiv, zicem noi), de prezența României în UE și atunci toți pot să ia parte la acest eveniment. E un model și de democrație participativă.
