Între 24-26 februarie 2017, la Iași, va avea loc prima ediție MEU (Model European Union) din România. Am stat de vorbă cu inițiatorul proiectului, Andreea Șerban, pentru a vedea ce presupune acest eveniment și care este importanța sa. Andreea are o experiență bogată de voluntariat, am putea spune că este „voluntar de profesie”, și a fost de acord să se împărtășească gândurile sale cu privire la MEU Iași 2017.

Cât de relevante consideri că mai sunt astfel de evenimente, de simulări în condițiile creșterii euroscepticismului la nivelul țărilor UE?

Simulările activităților instituțiilor Uniunii Europene reprezintă doar una dintre modalitățile prin care tinerii învață despre modul în care aceastea funcționează și totodată le facilitează înțelegerea raționamentului care a dus la adoptarea anumitor acte legislative. Evenimentele de tip Model European Union (MEU) responsabilizează participanții tocmai prin faptul că îi provoacă să descopere acel raționament și prin alte perspective decât cele naționale sau cele prezentate în mass-media. Una dintre cauzele euroscepticismului este reprezentată de lipsa cunoștințelor referioare la Uniunea Europeană. O astfel de simulare ajută la recăpătarea încrederii în instituțiile europene prin faptul că pune participanții în postura de a fi parte din acest mecanism legislativ prin perspectiva reprezentanților Statelor Membre și a cetățenilor lor în Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European, asumându-și atribuțiile acestora pentru câteva zile. Cu siguranță, MEU nu este doar un simplu exercițiu procedural al Uniunii Europene, întrucât tinerii chiar își asumă rolul și contribuie cu adevărat la activitatea de dezbatere.

Ai un background bogat în activități de voluntariat. Ce te impulsionează să continui, să fii parte la astfel de proiecte? Consideri că voluntariatul îți oferă mai multe șanse de a-ți dezvolta o carieră?

Consider că schimbarea vine din interior și din propria inițiativă și de aceea îmi voi continua activitatea de voluntariat. Aceasta nu doar mi-a oferit multe ocazii în care mi-am descoperit anumite aptitudini și afinități, ci m-a ajutat să mă dezvolt personal și profesional, oferindu-mi perspective deosebite și concrete asupra a ceea ce vreau să fac în viitor. Fiecare nouă activitate este o lecție în plus și un pas înainte pentru a dezvolta o carieră. Voluntariatul nu oferă neapărat mai multe șanse, ci oportunitatea de a ne descoperi pasiunea de care avem nevoie într-o viitoare carieră profesională. Prin voluntariat am aflat ce mi se potrivește, ce pot să fac mai bine și modul în care pot să duc lucrurile cu o treaptă mai sus, în fiecare zi.

De unde decurge interesul tău pentru Uniunea Europeană? Ți-ai dori să îți dezvolți o carieră la nivelul instituțiilor UE?

Totul a început cu o curiozitate. Am vrut să văd cum se aplică în practică tot ce am învățat în timpul facultății despre Uniunea Europeană. Nu am dorit să mă limitez doar la cunoștințele din cărțile de specialitate. Dorința de a dezvolta o carieră la nivelul instituțiilor UE a venit pe parcurs, după ce am descoperit în ce constă cu adevărat activitatea instituțiilor Uniunii Europene și ce aș putea face în acest domeniu.

De ce crezi că este important Model European Union? Ce pot învăța participanții dintr-o astfel de experiență?

Primul eveniment Model European Union la care am participat a fost la Viena în februarie, 2016. A fost o adevărată provocare pentru mine datorită rolului avut, dar și din perspectiva subiectelor dezbătute, însă mi-am dat seama cu adevărat cât de important a fost acest eveniment pentru mine și nu numai, din momentul în care am început să pun în practică tot ce învățasem până atunci despre dreptul Uniunii Europene și despre modul de funcționare al acesteia. Nu m-a ajutat doar în privința perfecționării tehnicilor de argumentare și susținerii unui discurs liber în public, ci m-a determinat să mă autodepășesc, adoptând rolul unui reprezentant al unui stat despre al cărui sistem politic și juridic nu cunoșteam nimic până atunci. Model European Union este un proiect aparte, care necesită puțin interes și efort din partea fiecărui participant, însă experiența îi va fi de folos acestuia în tot ce își propune să facă în viitor. Nu este doar un loc de socializare și schimb de experiențe și idei, ci un cadru propice dezvoltării personale, academice și profesionale. Încă de la prima mea participare la o astfel de simulare, mai ales după ce i-am descoperit adevăratul potențial, mi-am dorit ca și cei din jurul meu să aibă parte de o astfel de experiență.

MEU Vienna 2016

România este membră a UE de 10 ani. De ce crezi că a durat atât de mult timp până când a fost organizată o astfel de simulare? MEU este un eveniment care are loc la Strasbourg din 2007, la Belgrad din 2011, la Varșovia din 2014.

De câțiva ani au loc în România diverse simulări ale activității altor organizații și instituții internaționale, însă despre Uniunea Europeană nu s-a discutat la fel de mult în această formă de dezbatere, iar fenomenul a luat amploare la noi destul de recent. Model European Union este un proiect unic tocmai prin structura sa, acordând aceeași atenție fiecărui participant și asigurând o învățare a procedurii ordinare legislative cât mai facilă și într-un mod practic. Astfel de simulări au apărut ca un răspuns la nevoia tinerilor de a cunoaște modul în care funcționează Uniunea Europeană, iar acum, pentru prima dată ajuns și în România, MEU se dorește a fi exact oportunitatea oferită tinerilor de a descoperi cât mai multe despre Uniunea Europeană și de a înțelege mecanismul din spatele acesteia, răspunzând cerințelor acestora. Nu aș putea spune că a durat foarte mult pentru ca acest proiect să ajungă și la noi, însă până acum interesul nu a fost destul de ridicat. Momentul este unul prielnic întrucât acum tinerii sunt din ce în ce mai interesanți de astfel de proiecte și de potențialul acestora.

eu sim 2016
EU-SIM 2016

Care vor fi temele de dezbatere ale acestei ediții?

Primul subiect de dezbatere va fi o propunere de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind combaterea terorismului și de înlocuire a Deciziei-cadru 2002/475/JAI a Consiliului. Al doilea subiect de dezbatere va fi o propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice și de abrogare a Directivei 2005/89/CE.

Care va fi rolul tău la această simulare?

Voi coordona și supraveghea activitatea academică din cadrul simulării pentru a asigura o dezbatere cât mai interactivă și o bună desfășurare a evenimentului. De asemenea, alături de moderatorii dezbaterilor în cadrul celor două instituții, Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European, voi evalua participanții în vederea acordării unor premii și distincții speciale pentru activitatea lor din timpul dezbaterilor.

Ai un mesaj pentru participanții la MEU Iași, 2017?

După cum am menționat anterior, participarea la Model European Union necesită un minim de efort și interes tocmai pentru a-i descoperi utilitatea și potențialul. Singurul mod prin care vă puteți bucura de experiență este învățând și intrând în rolul care v-a fost alocat. MEU Iași nu este doar locul unde vă puteți face noi prieteni, ci și ocazia de a vă autodepăși și de a vă pune în valoare cunoștințele și abilitățile dobândite anterior. Participarea la astfel de dezbateri reprezintă o doză puternică de energie și entuziasm, iar la sfârșitul evenimentului, cu siguranță veți fi mai încrezători în forțele voastre. Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.