Ora de nutriție în școli – un proiect al Asociației ABC-ul Nutriției
De aproape 3 luni de zile, câteva şcoli din Bucureşti au fost invitate să intre într-un program numit “Ora de Nutriţie în Şcoli”. În designul acestui program, şcolile pun la dispoziţie o ora din curricula săptămânală pentru o oră de educaţie pe teme ce ţin de nutriţie şi stil de viaţă sănătos, facilitate de Asociația ABC-ul Nutriției.
Ce reprezintă “ABC-ul Nutriției”?
ABC-ul Nutriţiei este un ONG lansat din dorința de a cultiva curiozitatea pentru ceea ce înseamnă viață sănătoasă prin nutriție corectă. Alături de fondatori, persoane cu experiență în societatea civilă, în programe de educație și dezvoltare, lucrează specialiști în educație și nutriționiști. Cu toții împărtăşim valori comune, dar cel mai puternic crez este cel legat de Sănătate. Noi credem că o sănătate fizică este temelia unei bunăstări holistice a individului şi că un individ sănătos este temelia unei comunităţi, societăţi şi naţiuni sănătoase. În lumea în care trăim acum este greu să fii atent la aceste aspecte, mai ales atunci când educaţia pe care o primim cu toţii eşuează în a ne indica simple “principii de folosire” a corpului şi fiinţei noastre.
Suntem educaţi să asociem noţiununea de nutriţie cu ideea de dietă, de slăbire, de frumuseţe estetică. Desigur, este adevărat că au legătură şi că o nutriţie inteligent aleasă îţi va duce şi estetica trupului într-o stare de armonie şi echilibru. Însă nutriţia este în primul şi primul rând cea mai solidă bază pentru acea sănătate a trupului care vine la pachet cu o minte echilibrată şi cu emoţii armonioase.
Povestiți-ne despre “de ce-ul” vostru!
Conform statisticilor date de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în 2015, ponderea Bolilor Non Comunicabile a ajuns la 78% din totalul pierderilor de viață, față de 68% în 2012. O creștere destul de semnificativă, am zice noi.
Bolile non comunicabile sunt boli care au la bază nutriția și stilul de viată, sunt boli non infecțioase și non genetice. Sunt acele boli pentru care nu putem da vina pe nimeni – nici pe genă, nici pe vârstă, nici pe soartă. Ele sunt rezultatul direct al alegerilor noastre de zi cu zi în ceea ce privește ce mâncăm, cât ne mișcăm, cum trăim.
Dintre aceste boli non comunicabile, OMS ne indică că 82% sunt acoperite de patru grupe mari de afecțiuni: cardiovasculare, cancere, respiratorii și diabet. De asemenea, avem 21% din populație supraponderală, 75% din populație sedentară. Îngrijorător este că, aceste cifre cresc pe an ce trece și în rândul generațiilor foarte tinere, obezitatea în rândul copiilor atingând în 2015 un procent alarmant de 25%.
Ce presupune acest proiect?
Ora de nutriție este un proiect de conștientizare și educație destinat elevilor, pe teme ce țin de nutriție și stil de viață sănătos. Trainerii livrează lecţiile prin metode de educaţie non formală, metode care includ mult joc şi interacţiune, reuşind astfel să creeze adevărate experienţe de învăţare, foarte diferite de cele obişnuite din şcoli, atât prin designul orei în sine, cât şi prin conţinutul extrem de practic al lecţiilor
Cum v-aţi gândit să începeţi acest proiect în şcoli?
Iniţiatorii ABC-ului Nutriţiei au demarat şi susţin proiecte similare şi în alte ţări, cum ar fi Austria şi Republica Moldova. În România, ne propunem să replicăm rezultatele lor pozitive și să creăm un impact autentic asupra generației tinere. În acest sens, un deziderat al nostru este să înfiinţăm un Centru de Educație pentru Nutriție care să funcţioneze în regim de after-school, în care copiii să primească o educaţie care să îi ajute cu adevărat să navigheze prin viaţă. Să îi ajute să înţeleagă ce înseamnă să trăieşti în armonie şi cu responsabilitate faţă de propria persoană, faţă de comunitate şi faţă de natură. Totul, prin metode de educaţie non formală, prin joc, artă, mişcare şi activităţi care să susţină dezvoltarea personalităţii şi abilităţilor lor de viaţă în mod armonios.
Cum răspund şcolile iniţiativei voastre?
ABC-ul Nutriţiei a început programul ”Ora de nutriție” în luna octombrie 2016 în parteneriat cu 4 școli gimnaziale din București. Am gândit un design de 10 lecţii de bază pentru o nutriție corectă, care oferă celor mici oportunitatea de a experimenta, de a descoperi și cerceta cum să se hrănească corect. Obiectivul nostru este să le stârnim curiozitatea și să îi atragem în acest proces de stil de viață sănătos alături de familiile lor. Feed-back-ul primit este unul cu adevărat încurajator, atât de la elevi, cât și de la profesorii lor. Le place, sunt antrenați, vin cu temele făcute și cu întrebări cheie pentru traineri, care sunt la fel de entuziasmați să faciliteze acest proces de învățare.
Însă o astfel de clasa nu este uşor de pregătit şi presupune mult timp investit de către trainerii noştri, mai ales că aceștia derulează activitățile în școli în regim de voluntariat. Iar în ultimele două luni, în afară şcolilor pe care le-am selectat noi pentru a fi în acest program, am început să primim multe cereri de la alte şcoli, pentru a le duce şi lor Ora de Nutriţie.
Acest lucru este minunat şi este unul dintre obiectivele noastre. Ştim că singurul mod în care putem avea un impact real cu acest proiect este scalarea sa la nivelul capitalei, iar apoi al ţării. Pentru a realiza acest deziderat avem nevoie de mai multe resurse.
Despre ce fel de resurse este vorba?
Avem în primul rând nevoie de oameni alături de care să construim. Oameni care să dorească să se implice în creşterea acestei culturi a sănătăţii, a bunăstării individului. Oameni care să înţeleagă că există o legătură strânsă între sănătatea indivizilor unui grup şi indicele de fericire, armonie şi coerenţă al întregului.
Apoi, avem nevoie de traineri, de educatori, de oameni care să aibă o dorinţa de a lucra cu copiii. Ora de Nutriţie în şcoli nu este singurul proiect al Asociaţiei ABC-ul Nutriţiei, însă este proiectul nostru cel mai drag în clipa de faţă şi cel care aduce cel mai mare potenţial de impact.
Și nu în ultimul rând, avem nevoie de parteneri care să ne ajute să facem din aceste ore de nutriţie un proiect de durată și sustenabil. Un prim obiectiv pentru noi este să reuşim să găsim acele companii şi oportunități de finanțare care să ne ajute să recompensăm financiar aceşti oameni extraordinari – trainerii, dar și pentru a dezvolta noi concepte educaționale.
Suntem încă la început de drum și avem multă experiență de acumulat și de împărtășit totodată. Suntem entuziasmați și nerăbdători să contribuim, fie și un pic la sănătatea individuală și colectivă a semenilor noștri.