Interviu cu Cristina Pogorevici, Ana Maria Radu și Matei Mareș, participanți la Bucharest NATO Model Conference, eveniment desfășurat în perioada 15-18 decembrie.
Este prima dată când participi la o astfel de simulare sau ai mai avut parte de asemenea experiențe?
Ana: Eu am fost delegat al Bucharest Model NATO Conference încă de la prima ediție. Auzind de conceptul conferințelor după modelul întâlnirilor UN (Model United Nations of Bucharest, International Bucharest Model United Nations), ideea de a simula Summiturile NATO m-a făcut să nu ezit să mă înscriu, deși eram în clasa a 9a.
Dacă ai mai participat la astfel de evenimente, ce ai învățat în urma lor? Te-au ajutat acestea să te dezvolți din punct de vedere educativ?
Ana: Aceste evenimente m-au făcut să înțeleg mai multe despre societatea în care trăiesc, mecanismele ei de funcționare și legile care o guvernează. De asemenea, m-au ajutat să am o reprezentare mai clară a contextului internațional actual, să îmi formulez propriile opinii și propriile mijloace de susținere ale acestora.
Ce te determină, ce te inspiră să iei parte la activități de voluntariat?
Cristina: Curiozitatea, dorința de cunoaștere a unor oameni și lucruri noi. De-a lungul timpului am făcut voluntariat în toate formele sale (de la lucrat într-o fermă în Italia, la predat engleza copiilor de la SOS Satele Copiilor din București, până la coordonator de voluntari la nenumărate evenimente culturale și sportive) și cred că asta a condus la o dezvoltare personală holistică.
Cât de importante consideri că sunt astfel de experiențe în dezvoltarea, atât personală, cât și educațională, a tinerilor de vârsta ta?
Cristina: O astfel de experiență te poate schimba mai mult decât crezi. Pe plan personal, ești pus într-o situație socială nouă în care ai 4 zile să interacționezi cu oameni cu aceleași idei și idealuri ca tine- se creează nenumărate parteneriate și prietenii. Pe plan profesional, daca nu ești familiarizat cu domeniul, e posibil să fie experiența care te apropie pentru totdeauna de această arie. Dacă, însă, cunoști domeniul, Bucharest Model NATO Conference este un plan de dezbatere și inspirație- atât din partea diversității de participanți (și implicit de pareri), precum și datorită speakerilor invitați (printre care se numără: Cosmin Ioniță, Radu Magdin, Antonia Colibășanu și Mihai Cercel).
Care e opinia ta cu privire la modul în care școala românească (vorbim aici de liceu) abordează subiecte precum relațiile internaționale și organizațiile internaționale (cum este NATO). Crezi că ar putea fi îmbunătățită această abordare?
Cristina: Abordarea este inexistentă. Cu excepția cluburilor extrașcolare de debate din licee, subiectul relațiilor internaționale nu este discutat în școli. De aceea, au apărut aceste conferințe „Model” care nu sunt în fond decat niște simulari ale protocoalelor organizațiilor internaționale (UN, UNESCO, NATO, G7, etc). Informarea elevilor și studenților este esențială, iar dacă sistemul nu integrează asta în programă, atunci dezvoltarea se va realiza extrașcolar.
Ai avut parte de astfel de simulări sau dezbateri la liceu? Ai beneficiat de vreo pregătire în această direcție din partea profesorilor de la clasă?
Matei: În ultima vreme, unii profesori încearcă să abordeze și alte metode de predare-învățare înclinate spre mentalitatea „learning by doing”. De aceea, mai există la nivelul clasei dezbateri libere pe diferite teme în care noi avem posibilitatea să învățăm să ne susținem punctul de vedere, dar public speaking-ul și debate-ul nu sunt foarte populare în cele mai multe licee, așa cum a precizat și Cristina. Din păcate, puțini profesori aleg să pregătească elevul pentru dezbateri, în defavoarea materiei pe care o predau.
Ce așteptări ai de la Bucharest Model Nato Conference 2016?
Ana: Așteptările mele sunt legate în primul rând de interesul participanților . Mi-ar plăcea să cunosc puncte de vedere variate și argumentele pe care acestea se sprijină, și sper ca fiecare să își formuleze opinii cât mai veridice despre importanța NATO în contextul actual.
Cum resimți responsabilitatea care îți revine ca parte a structurii de organizare și conducere a acestui eveniment? Cum ai ajuns să faci parte din echipa de conducere?
Matei: Cel mai mare efect pe care l-am resimțit în timpul organizării acestei conferințe a fost asupra timpului meu. Fiecare zi începea cu școala, pregătiri pentru NATO și pregătire petru facultate, dar am învățat atât de multe încât aș relua experiența la nesfârșit.
Acest proiect a fost „moștenit” de la Ana Georgescu și Maria Nicolae, două eleve care au plecat la facultate în străinătate și nu au vrut să lase proiectul să se termine după numai două ediții.
Cât de mult consideri că ajută această simulare la înțelegerea activității NATO de către participanți? Ar trebui ca astfel de evenimente să fie mai dese?
Matei: Prin acest eveniment, noi am încercat să îi învățăm pe delegați etapele formale ale desfășurării unui summit NATO, să le aducem în atenție, prin agenda propusă, unele dintre cele mai mai sensibile amenințări asupra Organizației, dar și posibilitatea să aprofundeze toate informațiile prin simularea unor situații de criză și prin sesiuni de discuții, motiv pentru care cosider că într-un timp atât de scurt, vom reuși să îi ajutăm să înțeleagă activitatea și importanța NATO în contextul actual. De asemenea, ne vom ocupa de organizarea mai multor evenimente de genul acestuia, prin care să ajungem la un număr cât mai mare de persoane.
Dacă ar fi să transmiți un mesaj celor care vor participa la Bucharest Model Nato Conference 2016, care ar fi acela?
Matei: Este singura Conferință Model NATO din România, așa ca haideți să învățăm prin simulări și de la speakeri cu multă experiență în domeniul NATO, dar și care este rolul României și individului în NATO.