Ți-ai început cariera de tânără, încă de pe băncile liceului, atunci când ai debutat în ,,Parlamentul Local al Tinerilor Sector 2”. A avut perioada petrecută în Parlamentul Tinerilor vreun impact asupra evoluției tale ca om?
De fiecare dată când cineva mă întreabă despre acest proiect sau îl aduce în discuție, mă emoționez. Parlamentul Local al Tinerilor Sector 2 este proiectul meu de suflet, care m-a ajutat să mă formez și pe parcursul căruia am legat cele mai frumoase și de durată prietenii. Am învățat să am responsabilitatea liderului, față de oamenii pe care îi coordonează, să pun dorințele și interesele celor din jurul meu deasupra alor mele și de foarte multe ori, să fac sacrificii pentru bunăstarea colegilor. Așadar, pot spune categoric că DA, DA, am învățat enorm de multe lucruri, practic mare parte din ceea ce știu astăzi și din ceea ce reprezint eu ca individ. La nivel uman, pot spune că această experiență de 2 ani de zile la conducerea acestei structuri mi-a conturat personalitatea și totodată sensibilitatea. Am avut prilejul, în acea perioadă, să organizez și să particip la foarte multe proiecte sociale, în cadrul cărora am învățat, văzând cu câte greutăți se confruntă semenii mei, să apreciez mai mult ceea ce eu am și să-i ajut pe ceilalți cu fiecare ocazie pe care o am.
De când ai preluat funcția de Director General al Centrului Cultural European pentru UNESCO ,,Nicolae Bălcescu” și cum ai primit această responsabilitate?
Am venit la conducerea Centrului European Cultural și de Tineret pentru UNESCO Nicolae Bălcescu acum 5 luni de zile. Am primit această provocare cu foarte mare responsabilitate și cu mult entuziasm. Această instituție reprezintă pentru mine acum cea de-a doua mea casă, având în vedere faptul că îmi petrec acolo peste 10 ore zilnic. Am norocul să lucrez cu oameni foarte competenți și performanți, de la care am foarte multe lucruri de învățat și mă refer aici la conducerea Primăriei Sectorului 4.
Ce obiective are Centrul de îndeplinit pentru perioada următoare?
Am reușit să definitivăm de curând o strategie culturală a sectorului 4, prima de acest gen, văzută prin “ochii” centrului cultural, la baza căreia stă obiectivul nostru principal și anume accesibilizarea actului cultural și mai ales promovarea artiștilor, mai ales a celor tineri.
Această inițiativă a luat naștere din nevoia de a readuce arta în atenția publicului localizat în sectorul 4 și nu numai. Activitățile și evenimentele pe care noi le organizăm au la bază dorința ca ele să provoace dialog și sociabilitate și să ne ajute să-i înțelegem mai bine pe cei din jurul nostru.
Ce activități și evenimente derulați?
Activitățile pe care le desfășurăm sunt diverse. În primul rând, dacă discutăm despre evenimentele din incinta centrului, atunci vorbim despre cursuri gratuite de pictură pentru cei mici, cursuri de dansuri populare, de teatru, de balet. Tot aici discutăm despre piesele de teatru pe care centrul le are în producție, co-producție sau care doar se joacă la noi, iar acestea sunt foarte multe, cu regizori și actori foarte iubiți de publicul larg. Îi menționez aici pe Cezara Dafinescu, Silviu Biriș, Adriana Titieni și alții.
Sala noastră de spectacole, cu o capacitate de 70 de persoane, găzduiește și expoziții, concerte, serbări, conferințe sau alte tipuri de activități și proiecte.
Dacă discutăm despre evenimentele outdoor, atunci vorbim despre festivaluri, târguri, concerte, piese de teatru sau alte evenimente de masă. Am organizat Festivalul Zilele Bucureștiului din sectorul 4, în parcul Lumea Copiilor, Târgul de Carte si Anticariat de la Sala Polivalentă- ediția I și urmează și mai multe de anul viitor. Se filmează și emisiuni la noi în sală, se organizează activități caritabile, este un ambient foarte plăcut și sunt oameni calzi și primitori.
La evenimentele culturale organizate, tinerii au o prezență simțitoare?
Da, surprinzător da! Spun că este surprinzător pentru că până să vin aici, deși am lucrat 8 ani cu tinerii și pentru tineri, eu la rândul meu fiind unul din ei și nu-i vedeam interesați de cultură, dar mă bucur să văd că m-am înșelat. Tocmai de aceea, de anul viitor ne propunem să organizăm și concursuri de proiecte pentru tineret, acest pilon fiind unul important în activitatea instituției.
Care este aportul tânărului din ziua de azi la activități culturale și cum ar putea el să promoveze cultura?
După părerea mea, înainte să discutăm despre aportul pe care îl pot avea tinerii, consider că obligația noastră, a celor care lucrăm în administrație și mai ales în instituții publice de cultură este să le facilităm accesul la programele de cultură, să le cunoaștem necesitățile și dorințele. Categoric aceștia pot avea un aport substanțial, fiind unul din motoarele principale pe care le are o societate. Pentru asta însă, trebuie să fie susținuți și promovați. Noi ne dorim să creăm condiții tinerilor artiști pentru a se afirma și pentru a evolua. Tinerii sunt entuziaști, pregătiți, foarte motivați și au la dispoziție toate mijloacele moderne de promovare, motiv pentru care trebuie să facem tot posibilul să-i atragem către zona culturală.
Ce sfat ai putea da tinerilor însetați de cultură și cunoaștere?
Nu știu dacă sunt în măsură să le dau sfaturi, pentru că și eu la rândul meu mai am foarte multe cunoștințe de acumulat. Pot însă să le dau o părere. Mi-aș dori să-i încurajez să se implice cât mai mult în zona de voluntariat, pentru că de acolo pot acumula foarte multe lucruri, iar ONG-urile au o plajă foarte extinsă de activități și domenii, unde aceștia se pot regăsi și pot descoperi ceea ce le place cu adevărat. Pe cei pasionați de cultură îi invit la centrul cultural la activitățile noastre sau la alte instituții de profil și îi rog să nu vină singuri, să-și ia cu ei cât mai mulți prieteni, pentru ca ușor, ușor să crească semnificativ numărul oamenilor pasionați de această zonă sau consumatorilor de cultură.
Cum ar putea fi motivați tinerii pentru a participa activ la viața culturală?
În primul rând, aceștia pot fi motivați prin oportunități de a-și pune în practică ideile, cum vă spuneam despre concursul de proiecte de tineret pe care dorim să-l organizăm începând de anul viitor. Apoi, cred că i-ar motiva să vadă că le este apreciată munca și aici mă gândesc la modalități de a-i recompensa pe cei care au rezultate frumoase la festivaluri de muzică, teatru, film, concursuri naționale și internaționale. Mi-aș dori ca statul să găsească metode de a veni în sprijinul studenților din punct de vedere financiar, pentru că mulți dintre ei se descurcă foarte greu, dar și la variante de a-i ajuta să se formeze profesional și mă gândesc aici la cursuri cu caracter gratuit. Eu vă asigur că ceea ce va ține de noi, pe segmentul pe care îl reprezentăm, vom încerca să facem toate aceste lucruri pentru a-i sprijini și motiva.
Aducând în discuție patrimoniul cultural al statului nostru, cine crezi că este responsabil pentru promovarea operelor reprezentative pentru valorile culturale a edificiilor și a locurilor naturale?
Consider că suntem responsabili cu toții pentru promovarea operelor și valorilor culturale românești. Fiecare dintre noi are această datorie! În primul rând părinții, care trebuie să-și educe copiii în acest sens, apoi statul care trebuie să le pună la dispoziție toate informațiile și uneltele de cunoaștere, apoi copilul când devine adult trebuie să facă și el la rândul lui același lucru. Toate acestea trebuie să se întâmple atât pe plan național cât și internațional. Avem o țară minunată, pe care de multe ori pare că nu o merităm și cred că trebuie promovată ca atare.