Mărturisesc că, fără să fi urmărit în amănunt campania electorală americană, nu înțeleg deloc reacțiile care au urmat alegerii lui Donald Trump ca preşedinte. În primul rând, pentru că au existat, în ultimele două săptămâni, semnale credibile că această alegere se va produce.

Sondajele de opinie, de exemplu, au indicat o tendință clară de diminuare a distanței dintre cei doi competitori. Nici un sondaj nu a arătat o creştere a avansului lui Hillary Clinton, au existat sondaje care i-au dat pe cei doi la egalitate, iar cu câteva zile înainte a apărut chiar un sondaj care îl dădea câştigător pe Donald Trump.

Fox News Donald Trump

Apoi, comportamentul donatorilor. Cel mai important donator individual republican în ultimele 3 campanii, Sheldon Adelson, a fost foarte rezervat pe parcursul campaniei lui Donald Trump, donând sume simbolice. Cu o săptămânä înainte de vot, chiar după ce FBI a anunțat posibilitatea redeschiderii anchetei privind e-mail-urile candidatei democrate, Sheldon Adelson a donat, brusc, suma uluitoare de 25 de milioane de dolari pentru campania candidatului republican. Sheldon Adelson este cel mai mare proprietar de cazinouri din America: înclin să cred că ştie când şi pe cine să parieze.

Haideți să analizăm și declarațiile lui Putin. Statele Unite, a spus Vladimir Putin, nu sunt o republică bananieră. Dincolo de ironie, liderul de la Kremlin a vrut să spună că alegerea lui Trump ca preşedinte nu trebuie privită ca pe o catastrofă. Un singur om, oricât de bogat, de excentric sau de nerespectuos față de corectitudinea politică, nu poate clătina edificiul celei mai vechi democrații din lume. E prea solid. Regulile sunt prea clare, instituțiile, prea puternice. Trump nu va modifica semnificativ geometria democrației americane.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului l-a sunat personal pe Trump pentru a-l felicita. Netanyahu l-a inclus pe Trump în cercul prietenilor apropiați statului Israel și a exprimat dorința de a colabora cu Washington-ul în materie de securitate, pentru prosperitate și pace. Pe surse se discută despre o vizită a premierului Netanyahu la Casa Albă avându-l pe Trump drept gazdă în calitate de Președinte al SUA.

Că va modifica strategia? Nu e deloc sigur. Să nu uităm că este primul preşedinte care, deşi formal a fost susținut de Grand Ole Party (cum i se spune Partidului Republican), a cam candidat pe cont propriu. Nu are o echipă personală completă, în special în materie de securitate şi politică externă. Va depinde mult de establishment, iar acesta nu-l va încuraja la schimbări de proporții, ci la continuitate.
Iar unele schimbări chiar trebuie făcute. Eşecul politicii lui Obama în Orientul Mijlociu sau lupta neconvingătoare împotriva terorismului constituie provocări cărora orice preşedinte american ar fi trebuit să le răspundă. Că Trump o va face cu alt discurs? E momentul ca şi America sä renunțe la unele clişee, care nu i-au adus nici un profit, în schimb au provocat numeroase suferințe unor zone întregi ale globului.

S-a făcut, prin urmare, prea mult zgomot pentru un exercițiu democratic firesc.

Articol apărut pe Adevărul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.