EXCELSIOR TEEN FEST, festivalul de teatru dedicat adolescenților, se află la a doua ediție, desfășurată în perioada 25 septembrie  – 1 octombrie. Acesta a fost imaginat ca un periplu parcus de tineri printr-un oraş ascuns al artelor, având ca punct de plecare spectacolul de teatru profesionist.

Prin organizarea acestui festival, Teatrul Excelsior vizează crearea unor punţi între educaţie şi cultură pentru tinerii bucureşteni. TEEN-FEST le oferă adolescenţilor o alternativă la cotidian, dar şi o posibilitate de afirmare, un eveniment „viu” dedicat tinerei generaţii, care să promoveze teatrul românesc de cea mai bună calitate, în scopul de a construi, prin artele spectacolului, un spaţiu creativ şi o platformă educaţională.

Oana Borș, directorul artistic al festivalului ne povestește despre desfășurarea acestuia ca periplu cultural și despre scopurile propuse în cadrul evenimentelor organizate.

14457496_1138795399533266_8686522071701600366_n

Pentru început, am rugămintea să ne povestiți despre parcursul Teen-Fest. Cum a pornit ideea unui festival de teatru pentru adolescenți? Cât de lung a fost drumul de la idee până la conturarea unui proiect fezabil?

A pornit ca parte dintr-un proiect de management. Aşadar, nu este vorba despre un drum, ci despre un lucru care s-a întâmplat aşa cum a fost programat.

Prima ediţie a Festivalului a primit  Premiul de Excelență pentru Promovarea Industriilor Culturale și Creative în spiritul valorilor europene, acordat de Institutul European din România. Ce ne puteți spune despre experiența acestei prime ediții?

A fost una extrem de plăcută, deoarece consider că ne-am atins scopul. Acela de a avea sălile pline şi de a-i face pe tineri să fie interesaţi de ceea ce noi am gândit pentru ei.

Există diferențe între rezultatele primei ediții și așteptările pe care le aveți de la ediția ce urmează să fie inaugurată? Ce vă propuneți în acest an?

Acelaşi lucru. Să avem sălile pline şi să-i atragem pe adolescenţi.

Urmărind programul propus pentru ediția curentă, am constatat existența numeroaselor evenimente interesante. Care au fost criteriile care au stat la baza selecției acestora?

Calitatea spectacolelor care au fost selectate în cele două secţiuni: Teen Attitude– spectacole care ating universul de procupări, probleme, teme de viaţă ale adolescenţilor şi Reborn Clasic – “re-citiri” regizorale ale textelor din marea dramaturgie, care fac parte din programele de studiu ale adolescenţilor.

Ce ne puteți spune despre lansările de carte pregătite în cadrul festivalului?

Nu sunt neapărat lansări de carte, ci prezentări ale unor cărţi ce pot intra în sfera de interes a tinerilor. Ele fac parte din seri specifice, în care un spectacol de teatru, o carte şi o serie de scurtmetraje, pe o anume temă sunt prezentate calup, în secţiunea Teen-Fest Social / Poveşti la Replika.

Având în vedere faptul că festivalul este dedicat adolescenților, cum vedeți interesul acestora pentru cultură –  în general și pentru teatru – în special?

Sunt tineri interesaţi şi tineri pentru care actul cultural, fie teatru sau nu, nu intră în sfera lor de preocupări. Aşa cum se întâmplă în întreaga societate. Dar, rolul nostru este acela de a încerca să creştem o generaţie mai deschisă către tot ceea ce înseamnă cultură.

Care este viziunea dumneavoastră referitoare la caracterul competițional al festivalului? Conferă acesta un impuls suplimentar tinerilor?

Festivalul este un festival de teatru profesionist. Anul acesta juriul este format din adolescenţi. Aşadar credem că, pentru cei cinci membri ai juriului, este o mare provocare.

Din experiența ediției anterioare, cum vedeți implicarea tinerilor în procesul artistic?

Sunt tineri preocupaţi de activităţi artistice, chiar dacă nu îşi doresc, neapărat, să urmeze o astfel de meserie. Iar acest lucru cred că este important, deoarece contribuie la formarea lor. În cadrul festivalului avem chiar o secţiune în care adolescenţii sunt protagoniştii, este vorba de trupe de teatru din licee care îşi vor prezenta momentele lor de teatru.

Care sunt, în viziunea dumneavoastră, elementele principale sau calitățile de bază ale festivalului Teen-Fest care îi conferă acestuia succesul și popularitatea crescândă?

Conectarea reală la nevoile tinerilor.

Cum vedeți evoluția viitoare a acestui proiect, în contextul promovării valorilor culturale?

Sperăm ca Excelsior Teen-Fest să devină o stare de spirit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.