Care este punctul de plecare pentru inițierea proiectului Intervio.ro?
Sunt un mare fan al interviurilor. Acestea îți oferă posibilitatea să tragi singur concluziile și să construiești o imagine despre persoana intervievată. Interviurile filmate, prin interacțiune directă, mai conțin un element și anume interviul ascuns, cel care se află în spatele cuvintelor și aici mă refer la comunicarea nonverbală și la cea paraverbală. Cel care citește interviul se transformă în critic, analist și își poate construi singur propriul editorial. Ne dorim să aducem în fața publicului consumator de media online persoane din domenii precum politică, relații internaționale, business, cultură, educație, sport, societate civilă
Ce criterii utilizați pentru desemnarea invitatului pe care urmează să îl abordați?
Criteriul pe care îl utilizăm pentru desemnarea invitatului este cel ar carierei, performanței. Ne uităm ca persoana intervievată să fi avut un impact în societate. Să fie lider într-un anumit domeniu. Să aibă anumite realizări notabile. Desigur că printre aceste persoane vor exista și unele controversate. Însă opiniile exprimate în cadrul interviurilor aparțin exclusiv persoanelor intervievate. Credem, cu tărie, în libertatea de expresie a fiecărui individ.
Considerați că Intervio.ro reprezintă o nouă direcție de dezvoltare a spațiului mediatic românesc, în ideea implementării unui nou concept de diseminare a informației?
În era digitală fiecare dintre noi poate realiza un material jurnalistic – jurnalism independent. Îți trebuie un smartphone și conexiune la internet. Astfel au apărut tot mai multe proiecte interesante în zona media online. Proiecte independente fără a fi incluse în vreunul din trusturile media consacrate. Așa este și intervio.ro. Suntem o echipă formată din tineri pasionați de tot ce înseamnă internet, media online. Cei 4 colegi ai mei sunt studenți la Facultatea de Istorie și sunt foarte mândru de ce am realizat până acum alături de ei. Îți trebuie creativitate, deschidere, câteva cunoștințe despre cum funcționează platformele de open blogging, despre rețele sociale și, cel mai imporant, respect pentru limba română. Nu este greu absolut deloc.
Cum definiți strategia de dezvoltare a proiectului, în termeni de obiective de atins pentru acest proiect?
Pe intervio.ro veți găsi atât interviuri scrise cât și interviuri filmate. Suntem flexibili în abordare și luăm în calcul faptul că oamenii sunt ocupați. Au propriul program și ritm de lucru. Dar ne bazăm și pe profesionalismul acestora și știm că sunt oameni riguroși atunci când vine vorba despre respectarea unui termen / calendar. De asemenea, pe site veți găsi și editoriale semnate de membri ai echipei dar și de colaboratori.
Cum caracterizați activitatea de pe scena politică națională?
În toți acești ani, partidele au făcut din toate câte puțin și mai nimic. Din păcate, sunt golite de valori, de idei cu substanță. Sunt expresia urgențelor de secundă și nu a planurilor pe termen lung. Aflate într-o profundă criză de leadership, partidele și-au pierdut funcția de a mobiliza, de a emoționa într-un sens constructiv. Mobilizarea se realizează numai atunci când apare urgența de a denigra adversarul, în special în perioadele electorale. Încă “viețuiesc” într-o paradigmă veche. Sunt puternic ierarhizate, închise, netransparente. Partidele actuale au generat politicieni aroganți, corupți, rupți de orice legătură cu cetățeanul de rând. Astfel a rezultat și neîncrederea în partide, în clasa politică. Însă oamenii au devenit din ce în ce mai furioși. Nu cred că vor mai tolera vechiul mod de a face politică. Vor altceva.
Este partidul politic un tot unitar sau înregistrăm particularătiți intrasistemice?
Sunt sigur că în toate partidele există profesioniști, oameni care vor să facă politică în interesul cetățeanului. Aceștia ar oferi un suflu nou partidelor. Și, de ce nu, ar deveni lideri în comunitate. Cred că folosind tehnologia, internetul, partidele vor ajunge mult mai rapid la cetățeni. De exemplu, o aplicație mobilă dedicată comunicării între cetățean și ales ar fi benefică pentru ambele părți: cetățeanul informează pe ales, în timp real, despre problemele cu care se confruntă comunitatea, primește informări în legătură cu activitatea reprezentantului în consiliu local/județean, în Parlament. Mai mult, tehnologia, e-administration, e-government reduc birocrația și contribuie la transparența instituțiilor.
Cum vedeți relația dintre actorii politici și organizațiile non-guvernamentale?
Consider că ar fi benefic un dialog constant între oamenii politici și societatea civilă. Partidele ar trebui să dinamizeze departamentele și să le transforme în grupuri de lucru. Un mix între oameni politici și specialisti care activeaza in ONG-uri, mediul antreprenorial, mediul academic etc. Grupurile de lucru vor avea menirea de a genera politici publice în acord cu realitatile societale, de a genera dezbateri și de a culege feedback din partea cetatenilor neafiliati politic. Astfel pot rezulta și studii în diverse domenii de interes iar acestea ar putea sta la baza unor inițiative legislative ale partidelor – evidence based policy. Este nevoie de voință și puțină creativitate.
Care este viziunea dumnevoastră legată de evoluțiile actuale ale sistemului educațional românesc?
Am o mare dezamăgire în privința Președintelui Iohannis. Știu că a făcut din educație un proiect de țară. Însă, până acum, nu am văzut nimic concret în direcția transformării sistemului de educație. Cadrele didactice sunt, în continuare, înjosite. Guvernul tehnocrat ignoră solicitările sindicatelor din educație și apelează la cârpeli. Ori educație nu se poate face fără cadre didactice motivate, fără un nivel de salarizare decent. În comparație cu alte state membre ale UE, un cadru didactic din România câștigă în medie de până la 10 ori mai puțin decât un cadru didactic din Belgia, Franța, Grecia. Cu un salariu net de 1.000 lei pe lună, atât cât primește un profesor debutant, nu poți face performanță. Nu poți fi competitiv. Iar actul de educație are de suferit.
Pe de altă parte, ceea ce se întâmplă rău acum în România este și o consecință a scăderii nivelului predării în școlile din țară. De ce nu există o Facultate de Pedagogie în Franța? Francezii consideră meseria de dascăl drept o vocație pe care o ai sau nu o ai. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume și să facem o triere riguroasă a celor care vor forma generații întregi. Ar trebui să fim îngrijorați dacă la catedră avem profesori care au promovat examenul de titularizare cu nota 5. Mi-ar plăcea să văd la Institutul de Științe ale Educației mai mulți oameni conectați cu vocația de dascăl, cu experiență de predare pentru a rezulta și cele mai bune strategii în domeniu.
Ce măsuri considerați necesare pentru eficientizarea sistemului educațional din România?
Sistemul de educație trebuie gândit în jurul unor valori. Trebuie să fie adaptat erei digitale și pregătit pentru cea de-a patra revoluție industrială care va modifica în profunzime felul în care gândim, muncim, facem business etc. Robotizarea și automatizarea sunt fenomene pe care nu le putem ignora. Privind în viitor, cetățeanul anului 2020 va trebui să fie înzestrat cu un set de aptitudini total diferite de cele care ne ușurează, în prezent, efortul de a ne găsi un loc de muncă. Studii ale World Economic Forum arată că fenomenul robotizării va genera tensiuni sociale din cauza clivajului low skill / low pay vs high skill / high pay. Astfel de inegalități sociale vor trebui gestionate cu abilitate de către viitorii oameni politici și vor trebui identificate programe menite să atenueze șocul pierderilor locurilor de muncă – ajutoare sociale, programe de recalificare.
Vă numărați printre autorii volumului “România Noului Val”. Poate să aducă România Noului Val schimbarea pe care ne-o dorim în societate?
România Noului Val nu are entitate juridică. Nu este nici ONG, nici partid. Însă sunt sigur că toți cei care au semnat în acest volum au capacitatea și abilitățile neceare pentru a contribui la sănătatea României. Fie că sunt activi în partide politice, în mediul antreprenorial, în ong-uri. Mai mult, cei care au făcut parte din acest colectiv cunosc eleganța unui dialog civilizat. Au cultura dialogului. Dacă vreodată ne vom intersecta pe scena politică, aflându-ne într-o confruntare electorală, știu că dezbaterile vor intra în sfera ideilor. Vom ieși din sfera penibilului, a populismelor și a demagogiei.
Aveți și alte proiecte editoriale în perioada următoare?
Există un nou proiect din care fac parte însă nu pot oferi mai multe detalii. Este vorba despre un volum dedicat inovației care, probabil, o să apară la sfârșitul lunii iunie.